Człowiek uczy się całe życie, a ja właśnie miałam okazję spróbować kawy parzonej w różnych urządzeniach i teraz mogę Wam przekazać wiedzę na temat smaku i ilości kofeiny w kawie parzonej w ekspresie przelewowym, kawiarce, syfonie kawowym, ekspresie francuskim oraz ekspresie do espresso. Moje doświadczenie zdobyłam na warsztatach „Kawa na ławę” w Akademii Kulinarnej Whirpool, na których używaliśmy kawy Illy i urządzeń marki Kitchen Aid.

Warsztaty kawowe - blogerki

 

Ilość kofeiny w kawie

Najwięcej kofeiny będzie w tej kawie, która parzyła się najdłużej. I wcale nie musi to oznaczać, że ta kawa ma najmocniejszy, najbogatszy aromat i smak. Bywa wręcz przeciwnie! W praktyce najbardziej pobudzająca, czyli zawierająca najwięcej kofeiny, jest kawa zaparzona w ekspresie przelewowym. Oczywiście jeszcze więcej kofeiny znajdziecie w kawie parzonej po turecku, która nie wymaga używania żadnego specjalnego urządzenia. Najmniej kofeiny ma kawa z ekspresu ciśnieniowego. Średni poziom kofeiny znajdziecie w kawie z ekspresu francuskiego oraz z syfonu kawowego.

Warsztaty kawowe - ekspres - kawa 3Warsztaty kawowe - kawa Illy

Aromat kawy

Kawa parzona w różnych urządzeniach różni się też aromatem. Ekspres przelewowy daje kawę niezbyt gęstą, delikatną w smaku, choć aromatyczną. W ekspresie francuskim oraz w syfonie kawowym powstaje kawa intensywniejsza, bardziej wyrazista, pełniejsza w smaku niż kawa z ekspresu ciśnieniowego. Espresso z ekspresu ma najgęściejszą, niemal kremową konsystencję, ma bogaty aromat i pełny smak.

Warsztaty kawowe - Ola

Ekspres przelewowy

Warsztaty kawowe - ekspres przelewowy

Warsztaty kawowe - ekspres przelewowy

Syfon kawowy

Najbardziej widowiskowe parzenie kawy!

Warsztaty kawowe - syfon  Warsztaty kawowe - syfon

Warsztaty kawowe - syfon

Ekspres francuski

Warsztaty kawowe - francuska praska

Warsztaty kawowe - francuska praska

Ekspres do espresso

Warsztaty kawowe - ekspres do espresso  Warsztaty kawowe - ekspres do espresso

Warsztaty kawowe - ekspres do espressoWarsztaty kawowe - ekspres do espressoWarsztaty kawowe - ekspres - kawa 0Warsztaty kawowe - ekspres do espresso

Potrawy na warsztatach kawowych

Zobaczcie co dobrego do kawy zaproponował szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, Marco Gia.

Warsztaty kawowe - gofry

Gofry drożdżowe z bitą śmietaną, domowymi konfiturami bez cukru i truskawkami

Warsztaty kawowe - focaccia z kabaczkiem

Focaccia z kabaczkiem

Warsztaty kawowe - focaccia z pomidorami

Focaccia z pomidorami

Warsztaty kawowe - deser

Deser lodowy o smaku tiramisu

Tagi: