Jesteśmy w samym środku sezonu na przetwory z owoców. Tymczasem Lidl zaproponował blogerom warsztaty, w czasie których przetwarzaliśmy owoce i pakowaliśmy je do słoików. Powstały wspaniałe, słodkie przetwory, które świetnie pomogą stworzyć szybkie desery lub wypieki, gdy niespodziewani goście pukają do drzwi. Moim zdaniem to, co stworzyliśmy, równie dobrze nadaje się do wyjadania łyżeczką, zamiast kupnych słodyczy 🙂
Zobaczcie co dobrego zrobiliśmy na tych warsztatach.
Gruszki w syropie
Bardzo prosty przepis na gruszki, które można później wykorzystać jak owoce z puszki. Są jędrne, bardzo smaczne i banalnie proste do wykonania. Wystarczy gruszki obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne, a następnie zalać syropem cukrowym. Fajnym pomysłem jest dodanie do syropu przekrojonej wzdłuż laski wanilii, co podkręci smak gruszek. Można też wpłynąć na kolor owoców, dodając kilka malin do każdego słoika. Ponieważ zalewamy tu zimne gruszki, niezbędne jest pasteryzowanie gotowych słoików (więcej o pasteryzowaniu znajdziesz na końcu wpisu).
Jabłka karmelizowane
Genialne jabłka, które nie rozpadają się podczas gotowania, za to wspaniale się karmelizują na złoto-bursztynowy kolor. Jak uzyskać smażone jabłka w kawałkach, które się nie rozpadną? Wystarczy na początku wymieszać je z sokiem z cytryny, a następnie dodać sporo cukru i gotować na dużym ogniu często mieszając.
Powidła śliwkowe
Fajnym pomysłem jest gotowanie śliwek w soku pomarańczowym, zamiast wody. Powidła nabierają dodatkowego delikatnego aromatu. Jeśli pod koniec gotowania dodasz skórkę pomarańczową i/lub cynamon, smak nabierze wyrazistości. Można też do słoika z gorącymi powidłami dodać laskę cynamonu. Po otworzeniu słoika wystarczy wyjąć laskę i dokładnie wymieszać powidła.
Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną
Truskawki wystarczy posypać cukrem i gotować w szerokim naczyniu. Cukru żelującego należy użyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Natomiast, jeśli decydujesz się na zwykły cukier, dodaj na początek 1/5 wagi owoców. Czyli do kilograma owoców dodaj 200 g cukru. Pod koniec smażenia spróbuj i jeśli konfitura jest zbyt słodka – dodaj sok z cytryny, a jeśli za mało słodka – dodaj więcej cukru. Kiedy konfitura jest już dobrze wysmażona, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z czekoladą połamaną na kawałki.
Bardzo spodobał mi się pomysł Kucharni i Ulli, które dorzuciły do tej konfitury różowy pieprz i rozmaryn. Efekt dla mnie cudowny, choć dzieci pewnie wybiorą podstawową wersję.
Mus jabłkowy z brzoskwiniami
W tym przepisie najpierw należy gotować obrane i pokrojone jabłka aż się rozpadną, a następnie dodać pokrojone brzoskwinie oraz miód i gotować na małym ogniu. Do słoików fajnie jest dorzucić plasterki imbiru, dzięki czemu smak będzie znacznie ciekawszy. Imbir można też dorzucić do smażenia jabłek.
Szczegółowe przepisy znajdziecie na stronie Lidla.
Smażona bułka w jajku z jogurtem naturalnym i konfiturą truskawkową z mleczną czekoladą
Na koniec ciężkiej pracy zrobiliśmy sobie pyszny deser. Pyszna bułka z delikatną kruszonką, została lekko nasączona mieszaniną jajka, mleka i cynamonu, a następnie obsmażona na złoto. Do takiej bułki świetnie pasują konfitury i gęsty jogurt naturalny.
Pasteryzowanie
W piekarniku – słoiki wstaw do zimnego piekarnika nastawionego na 110°C i piecz przez 40 minut.
W garnku – na dno garnka włóż ściereczkę kuchenną, ustaw słoiki tak, by się nie dotykały i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Zagotuj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Tagi: brzoskwinie, jabłka, śliwki
Ślinka cieknie od samego patrzenia! 😉