Kolejne warsztaty z marką Fit and Easy to zestaw kilku fajnych potraw i spora garść informacji o zdrowym odżywianiu się. Pewnie Was nie zdziwi, że wybrałam jeden z przepisów na sałatkę. Królika, ośmiornicę, żabnicę i karpia spróbowałam po odrobinie, jednak najbardziej interesowały mnie bezmięsne części każdej potrawy. I były perełki. Baba ghanoush, pilaf oraz obie sałatki, w których starałam się omijać anchois oraz ser pleśniowy.
Nowa piramida żywienia i aktywności fizycznej
Zanim zaczęliśmy gotować, mieliśmy okazję posłuchać wykładu Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, na temat nowego trójkąta żywieniowego. Temat bardzo mnie interesuje, bo chciałabym mieć jak najszersze pojęcie o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Wiecie co jest podstawą nowej piramidy żywienia i aktywności fizycznej? Umiarkowany wysiłek fizyczny. Ten aspekt mam przetestowany na własnej skórze i mogę potwierdzić, że TO DZIAŁA! Podejmowanie umiarkowanej aktywności fizycznej pomaga uwolnić endorfiny, pozbyć się stresu, delikatnie budować mięśnie i spalać tłuszcz.
Warzywa i owoce
Myślą przewodnią nowej piramidy jest zmniejszenie ilości spożywanych: cukru, soli, tłuszczu, a zwiększenie ilości błonnika. Podstawą żywienia są obecnie warzywa i owoce, a pieczywo zostało przesunięte na kolejne miejsce. Jeżeli lubisz liczyć kalorie i porcje zjadanych produktów, to przy warzywach zrób wyjątek. Nie licz, jedz tyle, na ile masz ochotę. Warzywa powinny stanowić przynajmniej połowę tego, co jemy. Owoców należy jeść mniej, ponieważ zawierają cukier.
Dieta bazująca na warzywach bardzo pomaga żyć w zdrowiu i zwalczać wiele przewlekłych chorób. Warzywa i owoce są głównym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Mają działanie zasadotwórcze, a właśnie takich produktów potrzebuje nasz organizm.
1 porcja warzyw to:
- szkl warzyw gotowanych
- szkl warzyw surowych
- pół szkl soku warzywnego
1 porcja owoców to:
- 1 świeży owoc lub porcja 80 g
- 1/4 szkl owoców suszonych
- pół szkl soku owocowego (nie więcej niż szklanka dziennie)
Na dobry początek zrobiliśmy sobie pyszne koktajle, wykorzystując najnowsze mieszanki Fit&Easy „Super koktajl”.
Fit&Easy proponuje nowe mieszanki warzyw, idealne do przyrządzania koktajli. W zielonym znajdują się głównie świeże liście oraz seler naciowy. W czerwonym buraki, marchewka i seler naciowy. Wszystko jest gotowe do spożycia i nie wymaga mycia. Twarde warzywa są tak cienko pokrojone, że bez problemu poradzi sobie z nimi każdy mikser.
Jak wiecie, uwielbiam soki i koktajle ze świeżych warzyw. Bardzo polecam jedzenie surowych warzyw. Liście zawierają naturalny chlorofil, przyspieszający gojenie, chroniący przed infekcjami; marchewka niezbędny nam beta-karoten, poprawiający wzrok i chroniący przed rozwojem nowotworów; a buraki antycyjany, wzmacniające odporność i spowalniające starzenie. Ja zjadam wszystkie te warzywa na surowo codziennie i od tej pory przestałam chorować.
Zobaczcie co jeszcze ugotowaliśmy z przepisów Jaśka Kuronia.
Sałatka z serem blue, porem i awokado
Ja przygotowywałam sałatkę z serem blue, porem i awokado. Nie próbowałam wcześniej łączenia awokado z porem, gotowanym burakiem i ogórkiem, a teraz wiem, że to kolejne fajne zestawienie z awokado. Sera pleśniowego zjadłam minimalną ilość, tak, by poczuć smak, ale nie zjeść go zbyt wiele. Sałatka jako całość była pyszna i oryginalna w smaku. Ostry smak pora w połączeniu z aksamitnym awokado i gotowanym burakiem fajnie się równoważył. Ciekawy był też zielony sos do tej sałatki, złożony z natki pietruszki, kaparów, czosnku, papryczki chili, soku z cytryny i oliwy.
Sałata z czerwona pomarańczą i anchois
Druga sałatka miała cudowne ciepłe kolory. Składała się z Młodych listków sałat, czerwonych pomarańczy, anchois i czarnych oliwek. Do tego bardzo prosty sos winegret z oliwy, soku z cytryny, czosnku, miodu, pieprzu i soli.
Pierożki z karpiem, rozmarynem i żurawin
Te pierożki, z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich, były jednym z hitów tych warsztatów. Mi też bardzo smakowały, ale zjadłam tylko jednego, bo ryb i mięs unikam.
Baba ghanoush
To pasta z pieczonych bakłażanów i sezamu. U nas z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, szpinaku i natki pietruszki. Danie wegańskie, bardzo smaczne, zjadłam sporo!
Pilaf podany z królikiem smażonym w jarmużowej panierce
Królik usmażony w zielonej panierce wyglądał bardzo intrygująco. Spróbowałam odrobinę. Natomiast pilaf był dla mnie mistrzostwem świata. Kasza bulgur ugotowana z podsmażoną cebulką i czosnkiem, doprawiona wędzoną papryką, cynamonem, kuminem i harissą, jest od dzisiaj moim ulubionym daniem.
Gulasz z ośmiornicy z tabbouleh
Ośmiornica to nie jest mój smak, choć sos z gulaszu wyszedł bardzo fajny. Oczywiście cieszę się bardzo, że mogłam spróbować tak nietypowego dania i dowiedzieć się jak smakuje ośmiornica. Jednak mnie bardziej interesowało tabbouleh. Mocno czosnkowe, z miętą i natką pietruszki.
Curry z żabnicą
Lubię curry, więc i to mi bardzo zasmakowało. Żabnica to taka ryba o białym, delikatnym, ale zwartym mięsie bez ości. Smakuje raczej jak młody kurczak lub królik.
Zobacz też:
Zostaw komentarz