Jaki związek mają kolory z jedzeniem? Jakie składniki zawierają rośliny w danym kolorze. Jak kolor wpływa na nastrój?

Warsztaty Lubella

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Powinno dostarczyć energii niezbędnej do porannego rozbudzenia i przestawienia się na działanie. Fajnie, jeśli zwrócisz uwagę również na kolory, które mają wpływ na emocje i psychikę. Mogą dodać energii lub wręcz przeciwnie – wyciszyć. Zobacz co dobrego i w jakich kolorach przygotowałyśmy w Lawendowym Domu, na warsztatach z płatkami pełnoziarnistymi Lubella.

Warsztaty Lubella

Zielone śniadanie – energetyczne

Warsztaty Lubella - kulki serowe

Wybrałam kolor zielony, który dodaje sił witalnych, budzi do życia i odpręża. Zielone rośliny są źródłem kwasu foliowego i chlorofilu. Działają oczyszczająco i utrzymują organizm w dobrej kondycji.

Zrobiłyśmy kulki z sera białego i pleśniowego z dodatkiem szczypiorku i mięty. Połączenie dla mnie nietypowe, ale okazało się niesamowicie smaczne. Kulki obtoczyłyśmy w pokruszonych płatkach pełnoziarnistych. Można rozładować stresy uderzając tłuczkiem do mięsa w woreczek strunowy wypełniony płatkami. Kulki serowe mogą być z niespodzianką – małym winogronem w środku! Słodycz winogron bardzo pasuje do sera pleśniowego, a śniadanie nabiera lekkości. Warto też przyozdobić kulki plastrami ogórka (nieobranego, pokrojonego obieraczką wzdłuż), fantazyjnie nabitymi na wykałaczkę.

Warsztaty Lubella - kulki serowe

Warsztaty Lubella

Czerwone śniadanie – na bogato

Warsztaty Lubella - placuszki

Dodaje energii, pewności siebie, siły i odwagi. Wzmaga apetyt, więc jest idealne dla niejadków oraz osób, które sceptycznie podchodzą do jedzenia przed wyjściem z domu 😉 Likopen zawarty w czerwonych roślinach, redukuje poziom złego cholesterolu we krwi oraz działa przeciwnowotworowo.

Czerwona drużyna przygotowała placuszki migdałowo-kukurydziane z musem truskawkowym.

Warsztaty Lubella - placuszki z musem

Żółte śniadanie – na szybko

Warsztaty Lubella - bruschetta

Dodaje optymizmu, pobudza, relaksuje, zwalcza stres. Żółte i pomarańczowe rośliny zawierają beta-karoten, który chroni wzrok i wzmacnia układ krążenia. Poprawiają pracę układu trawiennego i działają antyoksydacyjnie. Poprawiają pamięć i pomagają się skupić.

Żółta drużyna przygotowała bruschettę z żółtymi pomidorami oraz chrupiącą kruszonką z płatków pełnoziarnistych, orzechów, czosnku, bazylii, pietruszki i oliwy. To danie posmakowało mi najbardziej! Zaskoczyło mnie, że podpieczone pieczywo może zyskać, kiedy dodamy do niego jeszcze więcej chrupiących składników. Kruszonka do tej bruschetty to dodatek, który na pewno będę wykorzystywać w domu 🙂

Białe śniadanie – rodzinne

Warsztaty Lubella - batoniki

Poprawia samopoczucie, rozjaśnia umysł, przynosi spokój i łagodzi emocje. Białe rośliny zawierają flawonoidy, które działają antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Dbają o zdrowe włosy i utrzymują właściwy poziom cholesterolu.

Biała drużyna upiekła batony energetyczne kukurydziano-owsiano-kokosowe. Batony składają się z sezamu uprażonego i zmiksowanego z olejem na gładką pastę, rozgniecionego banana, płatków kukurydzianych i owsianych, wiórków kokosowych, miodu, pistacji oraz migdałów.

Warsztaty Lubella

Bardzo dziękuję Lubelli za miłe spotkanie!

Tagi: