Bardzo dziękuję za Wasz udział w konkursie i za tyle interesujących pomysłów na jogurt. Wasze odpowiedzi były ciekawe i różnorodne. Chętnie bym nagrodziła większość z Was 🙂 Tym, którzy nie czytali, bardzo polecam przejrzenie wszystkich pomysłów Czytelników na wykorzystanie jogurtu naturalnego.
Tymczasem, po kilkugodzinnych rozmyślaniach i czytaniu w kółko kilkunastu wybranych wypowiedzi, jednak udało mi się wyłonić zwycięzców. Oto odpowiedzi, które najbardziej mnie zainteresowały:
Agnieszka:
Jogurt? Bardzo na czasie, bo właśnie przechodzę kurację antybiotykową :-), przydadzą się więc świeże, dobre bakterie w miejsce poległych na polu walki. A przepis? Wczoraj zrobiłam muffiny śniadaniowe, BARDZO ZDROWE i smaczne. Gdybym miała parę, to wstawałabym pół godziny wcześniej i przygotowywała ciepłe na śniadanko….
A oto przepis: 1,5 szkl. płatków owsianych błyskawicznych, 3/4 szkl. brązowego cukru, 1 szkl. mąki, szczypta soli, pół. szkl. suszonej żurawiny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, , 2 łyżki ziaren sezamu, 1 łyżeczka sody_ – wymieszać. Dodać do rozbełtanych razem: 1 jajka, 1/4 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu. Wymieszać, wlać do foremek na muffiny, piec ok. 20 min (200 st). 🙂 Bardzo smaczne…
Gaja:
Mój ulubiony sposób na wykorzystanie jogurtu naturalnego to przygotowanie takiej nietypowej pozytywnej porannej kawy pełnej owoców…
Owocowe Latte Mallinato
Składniki na dwie porcje:
0,5 kg mrożonych malin
2 szklanki jogurtu naturalnego z serii Danone Natura
6 łyżek brązowego cukru
2 łyżki płatków migdałów
2 biszkopty (paluszki)
Do wysokich szklanek nakładamy następujące warstwy malinowej „kawy”:
Dolna warstwa malinowej „kawy”:
W rondelku mieszamy połowę rozmrożonych malin z 4 łyżkami cukru i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gotujemy maliny przez 10 minut od czas do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Środkowa warstwa malinowej „kawy”:
W blenderze miksujemy połowę malin, 2 łyżki brązowego cukru i szklankę jogurtu naturalnego.
Górna warstwa malinowej „kawy”
Szklanka jogurtu naturalnego.
Na wierzchu malinowej „kawy” umieszczamy biszkopt i całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Aneta:
Najpyszniejszy chłodnik na świecie to bułgarski „tarratore” na jogurcie naturalnym z dodatkiem kefiru, startych ogórków zielonych, czosnku, koperku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu, oraz odrobiny świeżej mięty. W wersji bogatej można dodać avokado i dymkę! To najlepsza zupa na upały, doskonały dodatek do grillowanych mięs 🙂 Smacznego!
Zwyciężczyniom serdecznie gratuluję! Każda z Was dostanie jedną książkę Nigelli. Proszę o Wasze dane do wysyłki nagrody.
Ps. Pozostałym osobom obiecuję kolejne konkursy w najbliższym czasie 🙂
Tagi: jogurt naturalny
gratulacje dla zwycięzców! Mallinato brzmi zachęcająco 🙂
Tanroth, sama nazwa jest już fajna, prawda? 🙂
Dziękuję 🙂 😉 🙂
mimo, że nie wygrałam, lektura komentarzy pomogła mi odkryć jogutr na nowo 🙂 fantastyczny pomysł.
Oliska, bardzo się cieszę. Mi te komentarze podsunęły kilka nowych pomysłów na jogurt naturalny 🙂