W przerwie prac nad podsumowaniem konkursu„Jajka po prostu!” postanowiłam przedstawić Wam bardzo prostą zupę, błyskawiczną do wykonania. Jest pyszna i sycąca. Lekko rozgrzewająca. Dosyć słona, więc lepiej nie solić przed spróbowaniem.
A może wolisz zupę cebulową zapieczoną w cieście francuskim.
Zupa cebulowa
- cebula
- łyżka masła
- kostka rosołowa lub 0,75 l lekkiego bulionu
- 10 dkg sera pleśniowego typu blue (rokpol, lazur itp)
- pieprz
- kilka kromek chleba razowego lub kilka ugotowanych ziemniaków
Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć do garnka o grubym dnie, dodaj masło i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut, aż cebula będzie zeszklona, ale nie przypieczona. Jeżeli nie masz własnego bulionu, rozpuść kostkę rosołową w 0,75 l gorącej wody. Dolej bulion do cebuli i gotuj 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj połowę pokruszonego sera i wymieszaj. Na talerzu posyp zupę pieprzem i kilkoma kawałkami pozostałego sera. Podawaj z chlebem razowym lub z gotowanymi ziemniakami.
Tagi: bulion, cebula, chleb razowy, ser pleśniowy
[…] A może wolisz szybką zupę cebulową z serem pleśniowym. […]