Oto idealne rozwiązanie na letni obiad. Danie proste, schłodzone, gaszące pragnienie, a jednocześnie sycące i pełne witamin. Mi bardzo pasuje. W tej zupie kryją się zarówno chrupiące buraczki, jak i delikatne listki. Dodatek jajka wyraźnie wzbogaca smak zupy i sprawia, że staje się ona sycąca.
Bajeczne smaki zapraszają.
Chłodnik z botwinki
- pęczek botwinki
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- pęczek dymki lub szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 800-900 ml jogurtu naturalnego lub kefiru lub maślanki lub zsiadłego mleka
- sól, pieprz
- jajka ugotowane na twardo
Buraczki z botwinki obierz lub wyszoruj i pokrój na plasterki. Łodygi pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wrzącej osolonej wody (około 1 l) z dodatkiem soku z cytryny i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone liście buraczków i gotuj kolejne 10 minut. Przestudź lekko.
Jogurt wymieszaj z posiekaną dymką i koperkiem. Dodaj ugotowaną botwinkę z wywarem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
Tagi: botwinka, dymka, film, jajka, jogurt naturalny, koperek, sok z cytryny
lubię
właśnie gotowy 🙂
Czy jeden talerzyk jest dla mnie?
Talerzyków nie oddaję, ale zupą częstuj się, bo zaraz zniknie 😉
Moje ulubione jedzenie. Dodaję więcej zieleniny.
Wybredny, ja też lubię duuużo zieleniny 🙂 Ten przepis jest bardziej uniwersalny, ale można śmiało wrzucać więcej zielonego.
[…] od lat robię z tego samego przepisu. Tym razem wzbogaciłam go o rzeżuchę i rzodkiewkę, czyli powstał chłodnik „na […]
Cześć Ola,
Przepis super…w sob/niedz jedliśmy chłodnik wg Twojego przepisu w wersji z kefirem. Pychota…Być może jeżeli używasz kefiru to nie trzeba dodawać cytryny…kefir sam z siebie jest kwaśny…także w tej wersji myślę, że trzeba chłodnik nieco dosłodzić…ale poza tym przepis cudo i spowodował sporo radości w domu :-)…dzięki za inspirację, Cezary
Cezary, bardzo się cieszę, że chłodnik Wam smakował. Jeśli chodzi o sok z cytryny, to dodaje się go podczas gotowania botwinki, aby nie ściemniała i zachowała swój piękny różowy kolor. Jeżeli nie stwierdzasz u siebie problemu z ciemnieniem przy gotowaniu, to oczywiście możesz cytryny nie dodawać wcale.