Surówka z czerwonej kapusty i żurawiny

Przy wykonaniu tej surówki jest okazja, żeby się wyładować 😉 Można powalić wałkiem, im dłużej i mocniej, tym lepiej, bo dzięki temu kapusta zmięknie. W mojej wersji kapusta występuje w towarzystwie żurawiny namoczonej w soku z cytrusów i miodu. Warto tego smaku doświadczyć. Na koniec ja dodałam oliwę, ale jogurt naturalny lub majonez też się tu dobrze sprawdzą.

A może wolisz duszoną czerwoną kapustę.

Czerwona kapusta - surówka

Surówka z czerwonej kapusty i żurawiny

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 100 g suszonej żurawiny
  • pół cytryny
  • pomarańcza
  • oliwa (lub majonez albo jogurt naturalny)
  • 2 łyżki płynnego miodu

[:Listonic]

Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj z miodem i zalej nim żurawinę. Odczekaj przynajmniej pół godziny, aby żurawina wchłonęła trochę soku. Z kapusty usuń zewnętrzne wyschnięte liście. Poszatkuj ją, a następnie ugniataj wałkiem do ciasta, aż puści sok i białe części kapusty staną się różowe. Wymieszaj kapustę, żurawinę z sokiem i oliwę.

Czerwona kapusta - surówka

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

  1. PRZE CUD OWNA :))

    po prostu pyszna rzecz!

    Do surówki proponuję zrobić większą ilość żurawiny w zalewie pomarańczowej bo trudno się oprzeć tak za macerowanym owocom.

    Surówkę robiłam dwukrotnie i jeszcze do niej wrócę:)

    1. Iwona, bardzo dziękuję za Twoją opinię 🙂
      Ja też mam słabość do żurawiny namoczonej w soku pomarańczowym. Dobrze mówisz, że trzeba jej więcej przygotować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.