Nadal kombinuję z jajkami i całkiem niezła sałatka mi się wymyśliła. Pożywna, bo zawiera jajka, lekka z powodu brokułów, chrupiąca, bo z grzankami. A na wierzchu sos czosnkowy. Zrobiłam jej całkiem sporo i myślałam, że poczęstuję koleżankę, ale ta sałatka nie miała drugiej połowy 😉 Znaczy się: miałam zjeść połowę, ale gdy skończyłam, nic więcej nie zostało. Dla koleżanki zrobiłam na szybko kanapki 🙂
Sałatka z jajek i brokułu
- 2 jajka
- pół brokułu
- kilka kromek bułki wrocławskiej
- pół szklanki jogurtu
- ząbek czosnku (albo nawet mniej)
- sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Jeśli używasz mrożonych gotuj trochę dłużej. Kiedy będą al dente (ugotowane, ale jeszcze lekko twardawe) odcedź. W tym czasie pokrój kromki w kostkę i podpiecz kilka minut w piekarniku. W kubku wymieszaj jogurt, posiekany czosnek, sól i pieprz. Na talerzu ułóż brokuły i ćwiartki jajek. Dookoła rozłóż grzanki. Polej sosem.
[…] sałatki na Święta: Sałatka grecka, Sałatka z jajek i brokułu, Sałatka pieczarkowa, Sałata z […]
[…] Jeżeli lubisz brokuły, to zajrzyj także do tych przepisów: Zielona zupa groszkowo-brokułowa, Sałatka z jajek i brokułu, Lazania z brokułami, Penne z brokułami, Warzywa na parze z beszamelem, Ziemniaki i brokuły z […]