Ta sałatka to zdecydowanie moje smaki. Same śledzie są dla mnie zbyt… śledziowe. Potrzebuję łączyć je z wyraźnymi smakami słodkimi, kwaśnymi lub ostrymi. Ważne też jest dla mnie aby taka sałatka zawierała soczyste składniki. W tej sałatce to wszystko się znalazło. Pieczony, miękki, soczysty i słodki burak, słodko-winne jabłko, wyrazista cebula. Do tego łagodny koperek i natka pietruszki oraz miód.
Inspirowałam się przepisem, który prezentowałam na świątecznym filmie dla Tesco.
Sałatka śledziowa z burakami
- 300 g buraków
- 300 g śledzi matjas
- 1/2 cytryny
- 1 jabłko
Sos:
- 1 cebula
- 30 g majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 gałązka koperku
- 2 łyżeczki miodu
- 30 g masła
- przyprawy: sól, miód, pieprz czarny
Buraki można przygotować nawet dzień wcześniej. Dokładnie je umyj, ustaw na dużych kwadratach z folii aluminiowej i natnij na krzyż. Polej miodem, połóż po kawałku masła i posyp odrobiną soli. Każdego buraka dokładnie zawiń w folię, wszystkie ułóż na blasze i piecz w 180°C przez 45 minut.
Matjasy opłucz z zalewy pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wstaw na pół godziny do lodówki.
Sos. Cebulę obierz, posiekaj i wymieszaj z musztardą i majonezem. Dodaj posiekaną natkę, koperek. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i miodem.
Sałatka. Upieczone i wystudzone buraki obierz i pokrój w kostkę. Jabłek nie musisz obierać, pokrój je w kostkę. W podobnej wielkości kostkę pokrój matjasy. Wszystko dokładnie wymieszaj i jeśli trzeba dopraw solą, pieprzem lub miodem.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, buraki, cebula, jabłka, koperek, majonez, miód, musztarda, natka pietruszki, śledzie, sok z cytryny
Przepis rewelacja, w smaku bardzo dobre i nie wspomnę o samych właściwościach prozdrowotnych wymienionych produktów
Niewyjaśnione, bardzo się cieszę, że sałatka Ci posmakowała 🙂 Właściwości prozdrowotne jak najbardziej tu występują 🙂