Tą wersję śledzi nasi goście okrzyknęli hitem Wigilii 🙂 Jest coś wciągającego w połączeniu cebuli ze słodkimi smakami. Tym razem śledzie wystąpiły w towarzystwie posiekanej cebuli i śliwki suszonej. I właściwie nic więcej nie trzeba 🙂
Przepis pochodzi z filmu kulinarnego dla Tesco, w którym i ja wystąpiłam.
Śledzie z suszoną śliwką
- 4 płaty śledziowe (matjasy)
- 200 g śliwek suszonych
- 2 cebule
- 100 ml oleju
- 1 łyżka cukru
Płaty śledziowe pokrój w romby, cebulę w kostkę, a śliwkę w grubsze paski. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i odstaw do lodówki na 2 godz. Następnie wyłóż na talerz.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cebula, śledzie, śliwki suszone
Zostaw komentarz