Takie paszteciki robię przede wszystkim ze względu na dzieci. Małym dzieciom lepiej grzybów nie podawać, a dodatkowo te paszteciki to „pewniak”. Wiem, że ta potrawa wigilijna na pewno będzie zjedzona przez całą rodzinę. Zwykle dla dorosłych mamy uszka z grzybami, ale zawsze okazuje się, że każdy marzy o przynajmniej jednym paszteciku do swojej porcji barszczu 🙂 Więc lepiej zróbcie większą porcję 😉
Takie paszteciki piekę już od dawna i pojawiły się na stronie 2 smaki kilka lat temu. Od tego czasu zmieniły mi się proporcje i teraz daję podwójną porcję farszu na porcję ciasta. Poniżej proporcje, które aktualnie stosuję.
Bajeczne smaki (Bajkorada + 2 smaki) zapraszają na film z instrukcją wykonania pasztecików oraz z życzeniami świątecznymi od Mikołajowych Kucharek 😉
A do kompletu mam jeszcze barszcz z kiszonych buraków. I dla urozmaicenia uszka z grzybami.
Paszteciki z pieczarkami
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła – najlepiej z zamrażalnika
- żółtko
- ok. 1/2 szkl zimnej wody (najlepiej z lodówki)
- sól
Farsz:
- 600 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- masło lub oliwa
Farsz wykonaj według przepisu na farsz z pieczarek.
Ciasto. Masło pokrój na kilka mniejszych kawałków i zmiksuj w malakserze, na kawałki trochę większe niż przy ścieraniu na dużych oczkach tarki. Dodaj żółtko, wodę, mąkę i sól i znów zmiksuj na małych obrotach. Zagnieć ciasto, aż się połączy i będzie zwarte. Podziel je na pół i rozwałkuj na dwa placki. Drugi placek może być większy i cieńszy niż pierwszy. Na mniejszym placku poukładaj kopczyki farszu. Przykryj drugim plackiem i dociśnij miejsca obok farszu. Powstały podwójny placek pokrój na kwadraty tak, aby w każdym był jeden kopczyk farszu. Przełóż paszteciki na blachę. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180°C.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, czosnek, dla dzieci, film, natka pietruszki, paszteciki, pieczarki, żółtko
[…] rożki ze szpinakiem i serem feta oraz rożki z groszkiem, fetą i lazurem. Inne podobne przepisy: paszteciki z pieczarkami, paszteciki w cieście filo, warzywne lub z pieczarkami, minipaszteciki warzywne (w cieście […]
[…] A może wolicie kruche paszteciki z pieczarkami? […]