Granola cynamonowa

Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc czas powrócić do pieczenia granoli. Klara już od jakiegoś czasu dopytuje kiedy upiekę kolejną porcję 🙂 Zabiera granolę do szkoły, na drugie śniadanie, a ja mam poczucie, że zapewni sobie sporą dawkę pożywnych i zdrowych składników.

Tym razem proponuję granolę jesienną z jabłkiem i cynamonem. Smakowo pasuje mi do niej żurawina i migdały, więc i one znalazły się w granoli w dużych ilościach.

Granola cynamonowa

Granola cynamonowa

  • 350 g płatków owsianych
  • 150 g płatków migdałów
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 200 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • duże jabłko, najlepiej miękkie

[:Listonic]

Jabłko zetrzyj na małych oczkach tarki lub na tarce do placków ziemniaczanych. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do wypieków.

Piecz w 180°C przez 30-40 minut. W połowie pieczenia możesz przemieszać granolę – będzie bardziej chrupka ze wszystkich stron.

Granola cynamonowa 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

    1. Granolę ma w woreczku strunowym i je palcami. Ta granola akurat nie wyszła tak bardzo posklejana, ale zazwyczaj powstają spore grudki, które łatwo brać w ręce.

    1. Czyli bardzo zdrowe wersje wybierają Twoje dzieci
      U nas z warzywami jest trudniej. Klara czasem bierze ogórka pokrojonego w grube słupki.
      Masz jakieś patenty jak podać warzywa do szkoły, żeby zachęcały do zjadania?

    2. często robię szaszłyki, kostki warzyw nadziane np z kawałkami sera czy kabanosa, kiełbasy, ew. w formie sałatki z fetą np. ale wtedy konieczne niestety szczelne pudełeczko 🙂

  1. Brzmi to całkiem nieźle. W wolnych chwilach zrobimy. Dodam od siebie pestki dyni lub dowolne orzechy.

    1. Wybredny, o to właśnie chodzi, że każdy może dodać do składu granoli to, co lubi 🙂 Daj znać jak Wam smakowała granola.

  2. dobry pomysł na przekąskę do szkoły… w jaki sposób Twoja córka zabiera ją do szkoły? – chodzi mi o wygodny transport… 🙂

    1. Aga, Klara nosi granolę w woreczku strunowym z suwakiem. Łatwo i szybko można go otworzyć i zamknąć. Ta granola wyszła akurat dość sypka, ale zwykle płatki i ziarna są połączone w większe grudki, które łatwo brać w ręce.

  3. Olu! Jest pyszna!

    Pierwsze wyjadanie zaczyna się już w momencie wymieszania wszystkich składników, po upieczeniu jest tak chrupiąca i pachnąca cynamonem, że chcesz wejść do słoika … 🙂

    Piekłam w tem.160 st.C.

    1. Iwona, bardzo się cieszę, że granola Ci się spodobała i posmakowała 🙂 Zrobiłam ją z myślą o dzieciach, a okazuje się, że zdobywa coraz więcej wielbicieli wśród dorosłych 🙂
      Czy piekłaś z termoobiegiem? Jeśli nie, to pewnie Twoja granola jest jaśniejsza i delikatniejsza niż moja 🙂 Ja wybieram zwykle mocniejsze zrumienienie, bo tak lubię 🙂

  4. Olu!
    Piekłam bez termoobiegu, taka złota mi odpowiada. Nie tylko do szkoły jest idealna do pracy równieżżżżżżżż 😉

    1. Iwona, W takim razie wspaniale! 🙂 Właśnie mojemu mężowi też posmakowała i czekam kiedy powie, żeby mu zapakować do pracy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.