Bułeczki żytnio-owsiane

Bułeczki pełnoziarniste oparte na kilku rodzajach mąki. Są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. Bardzo smaczne, dzięki dodatkowi ulubionych ziaren. Polecam świeżo upieczone bułeczki podać do sałaty.

Bułeczki podałam z sałatą ze szpinakiem i dynią.

Bułeczki żytnio-owsiane z ziarnami

Bułeczki żytnio-owsiane

  • 300 g mąki żytniej, typ 1200
  • 50 g mąki owsianej
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka kminku
  • paczka (7 g) suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • około 100 ml nasion oleistych (słonecznik, dynia, siemię lniane)

[:Listonic]

Wszystkie składniki wymieszaj. Wyrób ciasto, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto podziel na 12 lub 16 części i z każdej uformuj bułeczkę. Nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, bo bułeczki fajnie się prezentują w takim niesymetrycznym kształcie. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15-30 minut do wyrośnięcia.

Piecz w 200-210°C przez 12-15 minut, do ładnego zrumienienia bułeczek.

Bułeczki żytnio-owsiane z ziarnami 0

Zobacz też:

Bułeczki kukurydziane z oliwą Bułeczki kukurydziane z sezamem

Bułeczki pełnoziarniste z sezamem Bułeczki pełnoziarniste z sezamem

Bułeczki nocne Bułeczki nocne

Bułki orkiszowe Bułki orkiszowe z ziołami

Obwarzanki rzucane na wodę Obwarzanki

Bułeczki rozmarynowe 2 Bułeczki rozmarynowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

  1. Przepis wygląda na łatwy, ale czegoś nie rozumiem… „Wszystkie składniki (oprócz otrąb) wymieszaj”, ale ja nie widzę otrąb w przepisie 🙁 A jeśli są, to kiedy je w takim razie dodać i jakie to otręby?

    1. Irena, dziękuję za czujność. Otrębami zamierzałam posypać bułki przed pieczeniem, ale ostatecznie z tego zrezygnowałam. Usunę jutro otręby z przepisu.

    1. Janek, w najbliższym czasie nie planuję takich eksperymentów, ale pomysł mi się podoba i zapamiętuję 🙂 Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.