Niedawno miałam okazję uczestniczyć w smacznych i wesołych warsztatach kulinarnych oraz poznać na żywo Charlesa Daigneault’a, znanego z programu Master Chef. Warsztaty były nagrodą w konkursie marki Sensodyne, więc tym razem mniej gotowałam, a więcej przyglądałam się jak gotują laureatki konkursu. Dzięki temu zdążyłam zapisać dla Was przepisy Charlesa 🙂
Na dobry początek przygotowaliśmy kilka prostych i zdrowych potraw z jajek. Czy wiecie jak przygotować jajko w koszulce? A wiecie jak przygotować kilka porcji jednocześnie? 🙂 Ja już wiem! Wypróbowałam tą metodę w domu i efekt możecie zobaczyć w jednym z wcześniejszych wpisów.
Charles pokazał nam jeszcze jeden przepis, który koniecznie chciałabym wypróbować na moich dzieciach. Wypływająca wyspa jest to słodka beza (u nas była kakaowa) ugotowana w mleku ze śmietaną.
Wypływająca wyspa
- białko
- 2-3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka kakao
- szkl mleka
- szkl śmietanki
- miód do polania
Białko ubij prawie na sztywno, dodawaj po trochę cukru pudru, a na koniec kakao. W tym czasie w rondelku zagotuj mleko ze śmietaną.
Z ubitej kakaowej piany formuj owalne porcje, za pomocą dwóch łyżek. Wkładaj je ostrożnie do gorącego mleka. Gotuj pół minuty z każdej strony.
Przygotowaliśmy też suflet czekoladowy, delikatny i pyszny.
Suflet czekoladowy
[16 porcji]
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 8 jajek
- masło do wysmarowania foremek
- cukier trzcinowy do wysypania foremek
Foremki do zapiekania wysmaruj masłem. Ścianki smaruj ruchami od dołu do góry. Następnie wysyp je dokładnie cukrem trzcinowym i strząśnij jego nadmiar, uderzając lekko foremką trzymaną do góry dnem o blat.
W misce nad wrzącą wodą roztop czekolady. Jeśli nie masz doświadczenia w topieniu czekolady, zobacz instrukcję filmową. Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę ubij z żółtkami. Oddzielnie ubij białka.
Do masy czekoladowej dodaj trochę piany z białek i wymieszaj. Masa stanie się luźniejsza, delikatniejsza. Wtedy możesz dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie, szpatułką.
Do każdej foremki wlej masę do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 12 minut.
Uwaga: Suflety można przygotować i zamrozić surowe w foremkach. Kiedy nadejdzie pora podania sufletów, wystarczy je wstawić (nie rozmrażając wcześniej) do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut.
Kolejna propozycja Charliego to grillowana sałata rzymska z kozim serem i orzechami. Wspaniała! To mój hit tego spotkania, który na pewno wypróbuję jak tylko dopadnę gdzieś sałatę rzymską 🙂
Grillowana sałata rzymska z kozim serem i orzechami
Sos orzechowy:
- 50 ml oliwy
- pół łyżeczki oleju sezamowego
- 50 g orzechów włoskich
- 1-2 łyżki miodu
- łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
Główkę sałaty przekrój wzdłuż na pół. Połówki skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Grilluj z obu stron po 5-7 minut, na średnim ogniu.
W tym czasie w malakserze zmiksuj bardzo drobno orzechy. Dodaj miód i oliwę, zmiksuj. Dodaj sól, pieprz, ocet, olej sezamowy i znowu zmiksuj.
Sałatę pokrój na kawałki szerokości 2-3 cm i ułóż na talerzu. Na niej rozłóż ser kozi pokrojony w kostkę, polej przygotowanym sosem, a na wierzchu rozłóż orzechy.
Największą atrakcję Charles zostawił nam na koniec. Mogliśmy podziwiać żywe homary i przyjrzeć się przygotowaniu ich od początku do końca.
Pierwszym krokiem jest głaskanie (!) homara, w celu uspokojenia go. Można go też pohuśtać głową w dół, efekt będzie podobny. Następnie wrzuć homara do wrzątku i gotuj 5 minut. Odczekaj kilka minut i zacznij oddzielać mięso od skorupy. Najlepsze do jedzenia są korpus z ogonem i szczypce homara. Pozostałe części, pomijając zielony przewód pokarmowy, mogą trafić do wywaru.
Najprostszym dodatkiem do mięsa homara jest masło roztopione ze startą skórką z cytryny. Możesz też przygotować sos na bazie bulionu z homara.
Sos do homara
- marchewka
- pietruszka
- por
- cebula
- seler
- nogi i skorupki z homara
- białe wino
- świeży tymianek
- cytryna
- śmietana 18%
Warzywa obierz i każde przekrój na kilka kawałków. Włóż je do dużego garnka z 3 łyżkami oliwy. Smaż aż się zrumienią. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i mieszaj aż wszystko, co się przypiekło i przykleiło do dna, odklei się. Dodaj wrzątek, części homara i świeży tymianek. Gotuj około pół godziny.
Rosół odcedź i redukuj na patelni, dodając tymianek i cytrynę ze skórką. Gotuj tak przez około 10 minut, a następnie wyrzuć cytrynę i gałązki tymianku. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Na szczęście na koniec nie musiałam oddać fartucha 😉 Wręcz przeciwnie, dostałam jeszcze autograf!
Fotografie bez logo 2 smaki pochodzą z materiałów prasowych Sensodyne.Tagi: czekolada, homar, jajka, orzechy włoskie, sałata rzymska, ser kozi, śmietana
Zostaw komentarz