Jak ja się cieszę, że macie tyle ciekawych pomysłów na smaczne dania i chcecie się nimi dzielić 🙂

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Po raz kolejny nie było mi łatwo wybrać tylko trzy najlepsze przepisy… Od razu wyjaśniam, a raczej przypominam, że w tym konkursie należało przesłać też zdjęcie i tym razem miało ono znaczenie przy wyborze zwycięzców, choć nadal sam przepis był dla mnie najważniejszy.

Ostatecznie zdecydowałam, że blendery marki Bosch trafią do: Lidii, Aldy i Moniki. Serdecznie Wam gratuluję. Odezwę się do Was w sprawie danych do wysyłki nagrody.

A oto zwycięskie przepisy:

Lidia przesłała przepis na

PASZTECIKI z soczewicą i z kurczakiem

Najlepiej będzie, jeśli zobaczycie oryginał [klik], bo przepis został fajnie opracowany i opatrzony zdjęciami z przygotowania pasztecików 🙂

Paszteciki

1# Farsz:

  • 25 dag soczewicy zielonej
  • 2 średnie cebule
  • 15 dag boczku
  • Bulionetka pieczeniowa Knorr
  • Sól, pieprz

2# Farsz:

  • 50 dag ulubionej mieszanki warzyw
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • Bulionetka pieczeniowa Knorr
  • oregano

1# Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jajko do smarowania po wierzchu

2# Ciasto:

  • gotowe ciasto francuskie
  • jajko do smarowania po wierzchu

PRZYGOTOWANIE:

-1# Farsz-

Ugotować soczewicę z dodatkiem bulionetki(ok.30 min.), cebulę i boczek drobno pokroić, podsmażyć cebulę na małej ilości oleju, boczek smażyć bez dodatku tłuszczu. Składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.

-2# Farsz-

Warzywa ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, filet pokroić na małe kawałki, dusić pod przykryciem dodając bulionetkę. Składniki połączyć, doprawić oregano, odstawić do ostygnięcia.

-1# Ciasto-

Do miski wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Z drożdży, ciepłego mleka i cukru sporządzić rozczyn i wlać go do pozostałych składników. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość.

WYKONANIE

Ciasto 1# rozwałkować na grubość ok. 4 mm, oba ciasta kroić na wybrane kształty(kółka, prostokąty), nadziewać farszem i nadać dowolnie wybrany kształt (np. bułeczki okrągłe lub podłużne, koperty, woreczki, rożki, pierożki itp.), przed pieczeniem paszteciki smarować roztrzepanym jajem. Układać na oprószonej mąką blaszce, piec  ok. 15-20 min. w temperaturze 200 stopni i….. GOTOWE!!

Aldi przesłała przepis:


Gulasz z ligawyGulasz z ligawy - kanapka


Gulasz z ligawy i gorąca kanapka

(dla 4-5 osób)

Składniki:
Kawałek wołowej ligawy 70-80 dag
1 marchew,
1 pietruszka,
cząstka selera,
pieprz ziarnisty,
liść laurowy,
ziele angielskie,
jedna bulionetka pieczeniowa,
sól,
2-3 kiszone ogórki
1-2 kawałki konserwowej papryki
2 łyżki rodzynek sułtańskich,
4-5 bułek fitness
sałata

Jedną świeżą ligawę (około 70 dag) pokroić w dosyć duże kawałki.
Osuszyć papierowym ręczniczkiem i obsmażyć na oleju
z każdej strony.
W garnku zagotować 2-3 szklanki wody z marchewką, korzeniem pietruszki
i kawałkiem selera, oraz z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym,
i pieprzem ziarnistym.
Mięso przełożyć do gotujących się warzyw i dusić na małym ogniu
około 2 – 2,5 godziny, aż będzie miękkie (mniej więcej po godzinie osolić).
Po tym czasie mięso i jarzyny wyjąć, wywar przecedzić, włożyć z powrotem ligawę.
Ogórki kiszone pokroić w gwiazdki za pomocą specjalnej wykrawarki.
Marynowaną paprykę również w gwiazdki. Dodać do gulaszu.
Pogotować jeszcze 2-3 minuty.
Na końcu włożyć bulionetkę pieczeniową i garstkę sułtańskich rodzynek, wymieszać.
(Ja zagęściłam jeszcze deserową łyżeczką mąki ziemniaczanej)
Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Ja podałam w świeżej bułce fitness.
Pieczywo przekroiłam, posmarowałam bardzo cienką warstwą masła.
Wyłożyłam zieloną, karbowaną sałatą, na której ułożyłam plastry pomidora,
następnie kawałki mięsa wraz z gwiazdkowymi warzywami i rodzynkami.
Przykryłam drugim liściem sałaty i wieczkiem bułki.
Smacznego 🙂

Monika zaproponowała:

Roladki schabowe

Roladki schabowe z pieczarkami i cebulką

– schab bez kości ok. 600 gr
– kilka posiekanych pieczarek
– posiekana cebulka
– sól, pieprz
– bulionetka pieczeniowa KNORR
– olej i masło do smażenia
– woda i mąka ziemniaczana

Schab kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem, doprawiam solą i pieprzem. Na maśle podsmażam cebulkę i pieczarki, dodaję troszkę soli, aby pieczarki oddały wodę, oraz trochę pieprzu. Tak przygotowany farsz wykładam na mięso i zawijam  roladki. Smażę na oleju z kawałkiem masła, aż się zarumienią. Wlewam wodę i dodaję bulionetkę pieczeniową KNORR. Gotuję, aż mięso będzie miękkie. Na koniec sos zagęszczam wodą (ok.1/2 szkl.) z mąką ziemniaczaną (1-1,5 łyżki). Nam najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub kalafiorem.

Wpis sponsorowany

Tagi: ,