Dziś podsumowanie zabawy jajkowej 🙂
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli w niej udział. Ilość nadesłanych do mnie i zamieszczonych na blogach przepisów była spora. Dostałam 59 maili z przepisami (niektóre zawierały więcej niż jeden przepis). Na blogach kulinarnych pojawiło się 100 przepisów zgłoszonych do zabawy. A różnorodność i oryginalność potraw przerosła moje najśmielsze oczekiwania 🙂
Sama bardzo dużo dowiedziałam się o sposobach przyrządzania jajek. Robiliście jajecznice i omlety z najróżniejszymi dodatkami. Pasty, jajka faszerowane i sałatki proste i efektowne. Jajka sadzone i jajka w koszulkach. Jajka zapiekane w kokilkach na słodko i na słono. Klopsy i pasztety. Grzanki i zapiekanki. Zupy na słodko i na słono. Jajka z makaronem. Kokosanki, bezy i delikatne ciasteczka. Roladki z jajkiem i łososiem. Jajka w marynacie i jajka w galarecie. Pojawiła się nawet kawa z ubitym na puch żółtkiem. I jeszcze śliczne jajeczne kaczuszki. I sushi po polsku. I kilka bardzo oryginalnych przepisów z kuchni japońskiej.
Jestem pod wielkim wrażeniem Waszej inwencji twórczej!
Czas zdecydować kogo nagrodzić w tym konkursie. Przyznaję nie było łatwo. A nawet było bardzo trudno. Wybrałam kilkanaście przepisów, które zrobiły na mnie największe wrażenie. Wykonałam i dałam do obejrzenia i spróbowania mężowi i dzieciom. I w ten sposób wyłoniliśmy nasze trzy hity 🙂 W tym podsumowaniu zamieszczam zdjęcia z mojej degustacji.
Pierwsze miejsce: Jajko z łososiem – przepis Doroty.
Nagrodą jest kupon o wartości 200 zł na zakupy w sklepie SuperKoszyk.pl.
Zachwycił nas efektowny wygląd, prostota składników i pyszne połączenie smaków.
Oto nadesłany przepis:
Jajko z łososiem
- 4 jaja kurze
- wędzony płat łososia
- cytryna
- majonez
- oliwki (czarne lub zielone)
- sałata do dekoracji
Jaja ugotowac i przekroic w poprzek. Płat łososia lekko skropic sokiem z cytryny i pokroic w paseczki,pozwijac w rurki a w środek wsadzic oliwke.Przygotowane rolki ustawic na plastrach cytryny.ułożyc na przemian z jajkami na talerzyku na sałacie.Jajka dekoracyjnie przystroić majonezem.
Drugie miejsce: Kulki jajeczne – przepis Oli
Nagrodą jest kupon o wartości 100 zł na zakupy w sklepie SuperKoszyk.pl.
Spodobała nam się prosta forma i przepyszne połączenie smaków.
Kulki jajeczne
SKŁADNIKI
6 jajek
łyżeczka drobno posiekanej cebuli(może być czerwona)
1/2 szklanki posiekanej szynki
1/4 szklanki majonezu
orzeszki solone z puszki
PRZYGOTOWANIE
1. Jajka gotujemy, studzimy , obieramy. Trzemy na tarce lub drobno
siekamy
Mieszamy z cebulą, szynką, majonezem.
2. Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego
3. Obtaczamy kulki w drobno posiekanych orzeszkach
4. Wkładamy do lodówki , by kulki lekko zastygły, dekorujemy według
upodobań
Trzecie miejsce: Żurawinowe jajka z migdałami – przepis Agi-aa.
Nagrodą jest kupon o wartości 100 zł na zakupy w sklepie SuperKoszyk.pl.
Efektowny deser, o aksamitnym smaku! Aga zgłosiła także kilka innych prostych i wspaniałych potraw z jajek. Każda z nich wydaje mi się pyszna i inspirująca 🙂
Przepis i piękne zdjęcia możecie obejrzeć w blogu Eksperymentalnie.
Serdecznie gratuluję nagrodzonym osobom. Wasze dane (adres mailowy, imię i nazwisko) przekażę sponsorowi, od którego dostaniecie maila z informacją o sposobie zrealizowania nagrody.
Podsumowanie zabawy blogowej:
W podsumowaniu wykorzystałam linki do potraw zgłoszonych w serwisie durszlak.pl i te wysłane do mnie w mailach. Jeżeli kogoś brakuje lub nie zamieściłam linków do wszystkich potraw, to dajcie znać – jak najszybciej będę poprawiać 🙂
Kolejność niealfabetyczna tym razem, tylko taka jak na Durszlaku, a na końcu dane z maili.
aga-aa
- Szpinakowe jajka z sosem gorgonzola
- Żurek wielkanocny z jajkiem
- Smażony makaron z jajkiem
- Krem z awokado z jajkiem w koszulce
- Zupa jajeczna
- Jajka z farszem kurkowo- koperkowym
- Jajecznica z awokado
- Soczewicowa sałatka z awokado i jajkiem
- Jajka zapiekane ze szpinakiem i lazurem
- Żurawinowe jajka z migdałami
konohanahime
- kiritake-tamago – jaja bambusowe
- usuyaki-tamago – jajeczne „naleśniki”
- datemaki – omlet rybny, pieczony
- sos kimizu (dressing do sałatek)
- sukiyaki
- kasutera z zieloną herbatą
- soba „tsukimi”
- onsen tamago
- chawan-mushi – japoński pudding jajeczny
andzia-35
- Sałatka z faszerowanymi jajkami
- Kaczuchy
- Szybka i pyszna sałatka pieczarkowa
- Pieczarki z „oczkiem”
- sałatka z buraczków konserwowych
- Sałatka z paluszków krabowych
- Dorsz w potrójnym pierścieniu
- Morska pianka
krokodyl
- Jajka w kokilkach
- jajka z papryką
- Jajka faszerowane korniszonami
- kaczuszki z jaj
- Jajka z gorgonzolą
- jajka w koszulkach – danie z Turcji
mico
- Jajka w koszulkach kładzione na cebulowych tartelkach
- Śniadanie rolnika
- Serowa biała jajecznica
- Francuskie bezy kawowe, czekoladowe, wiśniowe
- Waniliowe jajka zapiekane
- Słodki pudding na ciepło z nadzieniem porzeczkowym
asieja
- ciasteczko z dziurką
- naleśniki z nadzieniem pieczarkowo jajecznym
- kolorowe koreczki jajeczne
- białó żółte śniadanie
Pela
- Jajka w pikantnej marynacie
- Jajka sadzone przy pieczarkach
- Pasta jajeczna z podwędzanym akcentem
- Szafranowe jajka
grumko
- Jajka zapiekane w makaronie
- Jajka sadzone po staropolsku
- Jajka sadzone z bułką
- Jajka faszerowane wątróbką
przysmakikarolki
iis111
ziji
Mafilka
Ivon
dorota20w
annamarta
kuchareczka58
mag43
dobromila
Casiapaw
reve82
mysza_klapsiara
.agatka.
jabberwocky
buruuberii
izaa
CafePodróż
kabamaiga
pinkcake
poswix
n_zak
agnieszqa
pinos
anra1
Anulka
Fatima Umm Hurajra
Nette7
blue_megi
elmo_23
djdomin
ivon
Olciaky
Mateusz
hany
Monsai
Pozytywna Kuchnia
Ania
Nika
Monika
- Pomidorki cherry nadziewane pasta jajeczna
- Kotleciki rybne z jajem po wiedensku
- Torcik omletowy z lososiem
gastromonia
olacruz
- Zielony sos do wędlin, jajek i pasztetów na Wielkanoc
- Pasta jajeczna z curry
- Jajko zapiekane w bułce – po turecku
- Jajko zapiekane w bułce – tradycyjne
[…] Zajrzyj do podsumowania konkursu. […]