Lody limonkowe

W wakacje najlepszym deserem są lody. A ja, dzięki Ani, odkryłam prosty sposób na uzyskanie smacznych lodów, bez specjalnej maszynki do lodów. Tym razem wypróbowałam przepis na lody o smaku limonkowym, który znalazłam w magazynie „Kuchnia”. Takie lody są orzeźwiające, jednocześnie mocno słodkie i mocno kwaśne. Łatwo się nimi najeść, a temat kalorii najlepiej przemilczeć, bo przecież i tak w lecie więcej się ruszamy 🙂

Zobacz też inne moje przepisy na lody oraz sorbety.

Lody limonkowe

Lody limonkowe

  • puszka (450g) mleka skondensowanego słodzonego
  • skórka otarta z połowy limonki
  • pół szkl soku wyciśniętego z limonki
  • pół szkl śmietany tortowej (36%)

[:Listonic]

Mleko zmiksuj z sokiem i skórką, a potem delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Włóż do zamrażalnika na przynajmniej 2 godziny. Mieszaj co 15-20 minut.

Uwaga: jeżeli zamierzasz użyć skórki otartej z cytrusów, to najpierw wyszoruj owoc używając płynu do naczyń, potem opłucz i sparz wrzątkiem. Dopiero z tak przygotowanych cytrusów można zetrzeć skórkę. Nie musisz wykonywać tych czynności, jeżeli masz pewność, że dysponujesz owocami, które nie były woskowane.

Lody limonkowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

23 komentarze

  1. Olu, bardzo mi sie podoba, ze robisz lody bez maszyny do lodow 🙂 sama takiej nie posiadam i gdy tylko widzialam przepisy na lody mowilam sobie, ze to nie dla mnie no bo gdzie, a Ty mi udowadniasz, ze jednak zrobienie lodow bez maszyny jest mozliwe :* ah, i przydalaby sie informacja czy to skondensowane mleko ma byc slodzone czy nie 😉

    1. Tanroth, mi też takie przepisy bardzo się podobają, bo również nie mam maszyny do lodów 🙂 Dzięki, że zwróciłaś uwagę na niedokładny opis składników – już poprawiłam 🙂

  2. Świetne te lody! 🙂 Nie mam maszynki, ale jakoś nigdy nie mam chęci na mieszanie co kilka minut ;-).
    No to sobie popatrzę u Ciebie :)Pozdrowienia

    1. Majanko, mieszałam tylko 2 razy, bo na więcej nie znalazłam czasu. A lody wyszły świetne 🙂

  3. Od dłuższego czasu przymierzam się do lodów, a te mnie bardzo zachęcają do ich zrobienia. Przepis zapisuję 😉

  4. witam!
    A czy bardzo czuc ta limonke? Bo ja jadlam takie limonkowe gdzie bylo duzo startej skorki i chyba wiecej smietany kremowki. Wczoraj zrobilam waniliowe bo akurat mi zostalo duzo smietany i szkoda byloby by sie zepsula a ze czesto robie brownie to sobie pomyslalam ze z lodami byloby cudownie smakowalo.. Lody wyszly super i mieszalam je co godzine tylko 3 razy. Teraz to sie zapalilam do robienia domowych lodow-to takie proste.. Szkoda ze u mnie w domu nikt nie je lodow, ale na impreze mysle ze beda idealne szczegonie latem.

    1. Sonix, na mój smak, to te lody są wyraźnie limonkowe w smaku. Jednak jest to kwestia gustu i przyzwyczajeń smakowych, więc być może Ty będziesz miała inne odczucie. Jeśli lubisz bardzo wyraziste smaki, to dodaj skórkę z całej limonki.
      Jeśli zrobisz te lody, to daj znać czy czułaś wyraźnie limonkę i czy zwiększyłaś ilość skórki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.