Ach, te truskawki! Wcale się nie nudzą :) Jest tyle sposobów ich przyrządzenia, że nie wiem czy zdążę w tym sezonie zrobić wszystko, na co mam ochotę… Ten deser powstał z mojej lekkiej tęsknoty za smakiem tiramisu, choć oczywiście jest zupełnie inny w smaku. Serek mascarpone jest aromatyzowany skórką cytryny, a truskawki dostały odrobinę kawy. Bardzo miłe połączenie :)
Ten wpis bierze udział w akcji Sezon Truskawkowy.
Deser z mascarpone i truskawkami


Deser z serka mascarpone i truskawek

  • opakowanie serka mascarpone (czyli 250 g)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 30 dkg truskawek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Serek wymieszaj z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Możesz zmiksować na puszystą masę. Truskawki zmiksuj z cukrem i kawą. Nakładaj na zmianę obie masy do pucharków.