Przepis jest bardzo prosty i powstał, jak to zwykle bywa, przy okazji, czyli przypadkiem. Zostało mi trochę ciasta z przygotowania tarty na słodko i chciałam zrobić coś „na szybko” dla dzieci. Te babeczki wykonasz szybko i łatwo. Bardzo podoba mi się szybki sposób wylepiania foremek, bez wałkowania oddzielnych placuszków i bez odkrawania resztek. A kto nie wie jak smakuje połączenie twarożku i nutelli, niech szybko wypróbuje 🙂 Zresztą, to połączenie smaków to tylko propozycja, która może Cię zainspirować do wykonania własnej kompozycji.
Jeżeli lubisz tego typu ciastka, to zajrzyj też do przepisu na Tartę z budyniem i dżemem malinowym.
Babeczki z twarożkiem i nutellą


Babeczki z twarożkiem i nutellą

  • ciasto z przepisu na tartę z budyniem i dżemem malinowym
  • twarożek Almette śmietankowy (lub: ser mascarpone, serek homogenizowany, budyń)
  • nutella (lub: dżem malinowy, powidła śliwkowe, świeże owoce jagodowe)

Zrób ciasto według przepisu. 1/4 porcji wystarczy na 12 małych babeczek. Ciasto rozwałkuj na placek i pokrój na kwadraty trochę większe niż Twoje foremki na babeczki. Kwadraty układaj w foremkach, dociskaj delikatnie i nakłuj widelcem. Piecz w 180°C aż ładnie się zrumienią (15-20 minut). Do ostudzonych babeczek nakładaj serek i nutellę.


Tagi: , , , ,