Kotlety z warzyw to takie fajne danie, które jest jednocześnie dość lekkie i sycące. Do kalafiora dodałam cebulę, czosnek, żółty ser oraz kminek. Po usmażeniu kotlety na wierzchu były chrupiące, a w środku mięciutkie. Pyszne!

A może zainteresują Cię również placuszki z brokułem?

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

  • pół kalafiora
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • szkl bułki tartej
  • oliwa lub olej do smażenia

Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie tak, by różyczki na wierzchu były miękkie a łodygi kalafiora lekko twarde. Odsącz i zmiksuj go tak, by pozostało trochę niedużych kawałków. Cebulę i czosnek posiekaj i smaż na oliwie, na małym ogniu, pod przykryciem, do lekkiego zrumienienia. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki, zmiksuj lub pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj rozdrobnionego kalafiora i ser, z podsmażoną cebulą, jajkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Jeżeli powstała masa kalafiorowa wyjdzie bardzo rzadka, to dodaj do niej 1-2 łyżki bułki tartej. Ja bułki nie użyłam i moja masa była dość miękka, ale dawała się formować. Z masy formuj kulki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem.