Czy Wy też szukacie teraz smacznych dań warzywnych? Takich, które dostarczą witamin, a jednocześnie będą atrakcyjne i sycące, bo jednak chłodne dni nadal w natarciu. Dziś proponuję brukselkę w wersji smażonej, w której unikamy tego dusznego zapachu powstającego przy gotowaniu brukselki. Usuwając głąb można się częściowo pozbyć goryczki, a jej pozostałość zrównoważą inne składniki dania.
Brukselka smażona z pieczarkami
- 300 g brukselki
- 300 g pieczarek
- cebula
- kopiasta łyżka ziaren słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz świeżo mielony
- ew. kminek
Brukselkę oczyść z wierzchnich zniszczonych liści, przekrój na połowy lub na ćwiartki i wykrój głąb, który daje ten nieprzyjemny brukselkowy posmak. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki lub połowy. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Na suchej patelni upraż słonecznik, przez kilka minut na niewielkim ogniu. Wystarczy, że słonecznik zacznie pachnieć, nie musi się zrumienić. Przełóż uprażone ziarenka do miseczki.
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i włóż pieczarki. Posól lekko i smaż na średnim ogniu, aby pieczarki lekko się zrumieniły. Przełóż je do miski.
Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj masło, brukselkę i cebulę. Smaż na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia, czyli przez kilka minut. Dodaj pieczarki, słonecznik, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem, jeśli go lubisz.
Tagi: brukselka, cebula, kminek, oliwa, pieczarki, słonecznik
Zdecydowanie smażona brukselka to jet TO!
Uwielbiam ją, czego bym się w życiu nie spodziewała, że powiem o brukselce 😉 Choć ja używam innych dodatków.
Pinkcake, no ja też się nie spodziewałam, ze kiedyś polubię brukselkę 🙂 Twoje wersje brukselki też mi się podobają. Myślę, że będę jeszcze eksperymentować z brukselką i wypróbuję skwarki z boczku oraz migdały.
Inspiracja znakomita
Czekam na otwarcie warzywniaka
Wybredny, koniecznie wypróbuj. Jestem ciekawa Twojej opinii.
Jestes wielka! 🙂 Wlasnie mam spory woreczek brukselki w lodowce i nie wiedzialam co z nia zrobic??? Ale teraz juz wiem, dziekuje 🙂
Właśnie to robię z ryżem, zapowiada się ciekawie.
Pozdrawiam całą rodzinę :).
Krzysiek, zaskakuje mnie i bardzo cieszy powodzenie tego dania 🙂 Jestem ciekawa jak Wam smakowało.
My też Was pozdrawiamy!
Powiem tak: Mnie smakowało ;).
Ogólnie chodzi o to, że zastosowałem błędną kolejność smażenia. Trzeba był zacząć od brukselki, potem cebula, potem pieczarki.
Krzysiek, no właśnie, ta kolejność jest tutaj dość ważna. Ja na wszelki wypadek pieczarki usmażyłam oddzielnie, żeby wszystkie warzywa miały idealny dla mnie stopień przesmażenia 🙂
[…] pokazywałam pomysł na prostą brukselkę, który spotkał się z Waszym dużym zainteresowaniem. Dlatego dzisiaj przedstawiam podobną […]
Brukselkę znałam z zup i nie przepadałam z powodu tego posmaku.
Ta wersja BARDZO MI ODPOWIADA.
Mąż stwierdził, że podana jako dodatek do kaszy gryczanej jest połączeniem IDEALNYM.
Po prostu smaczna rzecz 🙂
Iwona, z kaszą gryczaną brzmi pysznie, więc pewnie wypróbuję 🙂
Wszystko gotowe w kuchni! 🙂 Bedzie do obiadu!
Kasiu, jestem ciekawa jak Wam smakowało 🙂
Napisze tak: sa chwile, kiedy zaluje, ze mam troje dzieci, bo inaczej wiecej dobra byloby dla mnie!
😉 😀
Przepis swietny, brukselka pyszna, zdecydowanie do zrobienia jeszcze wiele razy.
x x x
Kasiu, fantastycznie! Jeśli cała Twoja trójka zjadła brukselkę, to szacun dla Ciebie 😀
Olu, na pewno wypróbuję. Uwielbiam brukselkę
Aniu, teraz ja też ją uwielbiam ☺
Nie lubię brukselki ale ten Twój przepis mnie zaciekawił. Może dlatego, że jest prosty Można potraktować tą brukselkę jako dodatek do jakiegoś mięsa. Na pewno wypróbuję przepis
Dorota, taka brukselka jest świetna zarówno jako dodatek, jak i jedzona jako samodzielna przekąska. Może Ty też polubisz się z brukselką 🙂
dobra jest też z granatami i gorgonzolą 🙂
O, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Gorgonzolę to jadam teraz od wielkiego święta, ale może znajdę jakieś święto w najbliższej przyszłości 😉
Koniecznie 😊
Wiram
Dzis mialam ochote wlasnie na brukselke i znalazl ten wlasnie prosty ale masakra jaki dobry przepis!!!
Zrobilam do tego schabowe , wspaniale polaczenie …
Pozdrawiam
Zania, wspaniale! Bardzo się cieszę, że brukselka Ci smakowała 🙂
Ale się cieszę, że trafiłam na ten przepis. Danie jest naprawdę mega pyszne 🙂
Viola, bardzo się cieszę 🙂 Dzięki za komentarz!
Ach, świetne, po prostu świetne! Zrobiłam na próbę, ponieważ chciałam sprawdzić, czy warto. A potem do tego miałam ewentualnie ugotować kaszę. No i nie ugotowałam kaszy. Bo nie byłoby do czego. Pochłonęliśmy z mężem za jednym zamachem :)))
Barbara, wspaniale! Ja też bardzo lubię brukselkę w takiej wersji 🙂 I nie dziwię się wcale, że tak szybko zniknęła 🙂