Takie roladki pojawią się u nas na Wielkanoc. To dla odmiany, bo ostatnio zwykle był schab pieczony w różnych wersjach. Roladki wychodzą soczyste i bardzo różnorodne w smaku – w zależności od tego, co do nich wrzucimy. To jedna z pierwszych potraw obiadowych, jakie sama robiłam. Bardzo polecam rozpoczęcie nauki pieczenia mięsa od takiego prostego i efektownego dania :)
Pieczone roladki z piersi kurczaka

Pieczone roladki z piersi kurczaka

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • sól, pieprz, ew. papryka
  • 3-4 łyżki oliwy na dno naczynia żaroodpornego
  • pól małego sera mozzarella z zalewy
  • kilka śliwek kalifornijskich
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka orzechów pekan lub włoskich
  • kilka owoców żurawiny suszonej
  • ew. sok z cytryny
  • 2 łyżeczki masła

Inne propozycje nadzienia:

  • cytryna + miód
  • miód + tymianek
  • jabłko + miód + tymianek
  • seler naciowy + lubczyk + masło
  • curry + czosnek + masło
  • mozzarella + pieprz kajeński

Piersi umyj, przekrój na pół, odetnij błonki i tłuszczyk. Każdą pojedynczą pierś przekrój wzdłuż tak, by otrzymać 2 cieńsze płaty. Jeśli chcesz, możesz rozbić każdy kawałek tłuczkiem (najlepiej rozbijać mięso włożone do woreczka foliowego). Ja moich nie rozbijałam. Posyp mięso przyprawami. Na grubszym końcu każdego płatu ułóż nadzienie: plaster mozarelli, pasek pomidora suszonego, śliwkę kalifornijską, żurawinę, podłużny kawałek orzecha. Skrop sokiem z cytryny. Zwiń płat w roladkę, zepnij wykałaczką i ułóż pionowo w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na wierzchu ułóż kilka kawałeczków masła. Jeżeli chcesz, żeby mięso się przypiekło, nie przykrywaj go. Ja przykryłam w pierwszej fazie pieczenia, a na ostatnie 15 minut zdjęłam pokrywkę. Mięso zrumieniło się bardzo delikatnie. Piecz w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez 30-40 minut.


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009