Kolejny hit gotowania z szefem kuchni Knorra, Piotrem Murawskim. Wspaniałe mięso, które zamierzam przyrządzić w te Święta. Delikatna cielęcina dobrze komponuje się z szynką o wyrazistym smaku. Do tego aksamitny, esencjonalny sos. Cudowne danie. Wszystkim polecam! Ta cielęcina chyba najbardziej przekonała mnie do Bulionetek Knorra 🙂
Wpis bierze udział w akcji Kuchnia Wielkanocna.


Cielęcina w szynce parmeńskiej (Saltimbocca alla Romana)

  • 500 g cielęciny z górki
  • 100 g świeżej szałwii (użyłam mrożonych liści, które wyhodowałam latem)
  • 100 g szynki parmeńskiej pokrojonej w plastry
  • Bulionetka Wołowa Knorr
  • 200 ml białego wina (nie miałam, pominęłam, a i tak wyszło super!)
  • 100 g mąki
  • 300 g masła (użyłam znacznie mniej)
  • 50 g natki pietruszki (cała ja: zapomniałam, nie dodałam)
  • pieprz
  • sok z cytryny



Cielęcinę pokrój na plastry i rozbij. Na każdym kawałku ułóż listek szałwii. Zawijaj mięso w szynkę parmeńską i formuj kształtne eskalopki. Oprósz je mąką, obsmaż na patelni i odłóż na bok. Przygotuj wywar z Bulionetki i połowy litra gorącej wody. Na patelnię wlej wino, odparuj prawie całe, dolej bulion, gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Dodaj masło i mieszaj energicznie. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj podsmażone mięso, wszystko wymieszaj i podduś. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Tagi: , , , , , , , , ,