Miałam w tym roku wielką ochotę na pączki serowe, najlepiej na drożdżach. Jednak większość przepisów na pączki z serem zaleca użycie proszku do pieczenia lub sody. Nie eksperymentowałam, bo na pewno ktoś to już przede mną zrobił, ale jeśli znacie sprawdzony przepis na pączki serowe na drożdżach to ja jestem bardzo zainteresowana :)
Te pączki znalazłam na stronie Kwestia Smaku. Tam były w wersji oponek, u mnie to malutkie pączki. Rosną dzięki sodzie, a ja nie przepadam za jej smakiem. Dlatego zdecydowanie bardziej smakowały mi po przestygnięciu, kiedy nie było już tak mocno czuć tego aromatu. Bardzo interesujący jest lukier cynamonowy, z którym zetknęłam się po raz pierwszy. Mi bardzo odpowiada. Klara przygotowała lukier cytrynowy, dlatego nasze pączki były w dwóch wersjach i dwóch kolorach :)

Zajrzyjcie też do innych przepisów na Tłusty Czwartek.

Szybkie pączki serowe

Szybkie pączki serowe

[porcja na ponad 50 małych pączków]

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej, np. tortowej (musiałam dodać jeszcze 2-3 łyżki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (następnym razem wypróbuję pół na pół z proszkiem do pieczenia)
  • 250 g sera śmietankowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • około 1 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, Planty, smalcu

Lukier cynamonowy:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 – 3 łyżeczki cynamonu w proszku
  • około 4 łyżek wody lub mleka

Lukier. Do miski wsyp cukier puder i cynamon. Dodawaj stopniowo wodę (lub mleko) i mieszaj dokładnie. Być może użyjesz mniej płynu niż jest podane w przepisie.

Pączki. Mąkę przesiej z sodą do dużej miski. Dodaj cukier, ser, jajka i wymieszaj ciasto widelcem, rozgniatając ser. Na końcu wyrób ciasto, rozpłaszcz rękami na blacie, formując placek grubości 1 cm. Wykrawaj kieliszkiem małe kółka. Resztki najlepiej dać dzieciom do lepienia :) Można też je połączyć i uformować mały placek.

Olej rozgrzej do temperatury 175°C. Jeśli tak jak ja nie masz termometru ani frytownicy, to wrzuć jeden okrawek ciasta do rozgrzanego oleju i obserwuj ile czasu potrzebuje do zrumienienia. Małe pączki powinny się smażyć przez około 2 minuty. U nas temperatura oleju pewnie była niższa, bo smażyły się około 3,5 minuty. W tym czasie należy je raz obrócić. Nasze pączki, po lekkim zrumienieniu z jednej strony, same obracały się na drugą. Usmażone pączki wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Chwilę odczekaj i jeszcze ciepłe pączki zanurzaj lub smaruj lukrem.