Oto popisowe ciastka mojej Mamy i zaprzyjaźnionej Sąsiadki :) W delikatnej, kruchej skorupce znajdziesz mięciutką, intensywną w smaku masę. Najlepiej gdy masy czekoladowa i mleczna przeplatają się w każdej babeczce. Od razu uprzedzam, że ich wykonanie zajmuje sporo czasu. Unikam czasochłonnych przepisów i raczej nie zamieszczam tu takich, ale dla babeczek zrobiłam wyjątek – na prośbę wielu osób :)
Wpis bierze udział w akcjach: Kulinarne Perły z Lamusa, W Krainie Czarów, Czekoladowy Weekend.




Kruche babeczki z masą czekoladową i mleczną
Kruche babeczki:

  • kostka margaryny Kasia lub masła (wersja bardziej wykwintna)
  • 3 szkl mąki
  • jajko
  • żółtko
  • pół szkl cukru pudru
  • ew. odrobina oleju

Masa mleczna:

  • 3/4 szkl mleka w proszku
  • pół szkl cukru pudru
  • 1/4 szkl wody letniej (nie gorącej!)
  • 100 g masła

Masa czekoladowa

  • te same składniki co na masę czekoladową oraz:
  • 2-3 łyżki kakao
  • ew. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kruche babeczki:
Zmiksuj jajko, żółtko i cukier puder. Do miski wsyp mąkę, zetrzyj margarynę i wymieszaj (lub zmiksuj mąkę z margaryną). Dodaj zmiksowane jajka z cukrem i zagnieć ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Nie może kleić się do rąk! Jeśli jest zbyt miękkie lub klejące, dodaj odrobinę mąki. Jeśli jest za twarde, dodaj odrobinę oleju. Oderwij kawałek ciasta, resztę odłóż do miski i przykryj folią spożywczą, żeby nie wyschło. Ciasto do wylepiania musi mieć temperaturę pokojową – nie może być schłodzone. Wylepiać foremki na babeczki można na dwa sposoby. Pierwszy: rozwałkuj kawałek ciasta na grubość 1-2 mm (grubość zależy od wielkości użytych foremek). Przełóż ciasto na ustawione obok siebie foremki i wylep je dokładnie. Drugi sposób (polecany przez moją Mamę): urwij mały kawałek ciasta i ulep kulkę. Włóż ją do foremki i wylep dokładnie i dość cienko. Dociskaj ciasto do brzegów foremek, aby oderwać to, co wystaje i wygładzić brzegi ciasta. Piecz w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru.
Masa mleczna:
Dokładnie wymieszaj mleko w proszku z cukrem, aby nie było grudek. Dolej trochę wody i mieszaj, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Nie wolno masy zagotować! Dodawaj po trochu resztę wody. Masa ma odpowiednią gęstość, gdy możesz błyskawicznie przerwać wylewanie jej z łyżeczki do garnka. Jeżeli, po wyprostowaniu łyżeczki do poziomu, masa jeszcze się ciągnie i kapie – dodaj trochę wody. Gdy masa ma odpowiednią gęstość, dodaj masło, wymieszaj aż do rozpuszczenia i zdejmij z ognia.
Masa czekoladowa:
Wykonaj podobnie jak masę mleczną, dodając na początku do mleka w proszku z cukrem: kakao i kawę.
Babeczki podziel na dwie części. Do jednych nalewaj masę ciemną, do pozostałych jasną. Masa w babeczkach powinna bardzo szybko tężeć (pozostanie elastyczna, ale bardzo gęsta). Kiedy wszystkie babeczki będą już napełnione, na ciemną masę nalej trochę jasnej i odwrotnie. Potem nalewaj na jasne kółka ciemną masę itd.