Zapraszam dziś na tartę na kruchym spodzie, który wypełniłam bardzo prostym nadzieniem, budyniem i świeżymi owocami. Połączenie ciasta kruchego i budyniu jest świetne. Owoce dodają lekkości i wilgoci temu deserowi. Wykonanie jest proste i szybkie. Piecze się tylko spód do tarty, nakłada przestudzony budyń i układa owoce na wierzchu. Można też całość zalać galaretką, wtedy owoce dłużej zachowają świeżość i dodatkowo wzbogacimy smak tarty. Tartę owocową z budyniem i galaretką już kiedyś prezentowałam. Tym razem podaję przepis na łatwiejsze ciasto kruche, bo z dodatkiem jajka.
Tarta z budyniem i owocami
[proporcje na dwie tarty o średnicy 24 cm]
Kruchy spód:
- 2 szkl (350 g) mąki
- 3/4 kostki (150 g) masła – zimnego, najlepiej zamrożonego
- jajko
- 3 łyżki cukru
Nadzienie:
- 2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 700 ml mleka
- owoce sezonowe (maliny, borówki, jagody, truskawki, brzoskwinie, nektarynki, winogrona)
Masło pokrój na kilka kawałków i zmiksuj na duże kawałki. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj z niego dwa placki i przełóż je do form na tartę. Dokładnie wylep brzegi i nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180°C aż ciasto ładnie się zrumieni, czyli około 20 minut.
Przygotuj budyń wg przepisu, używając mniejszej ilości mleka (700 ml), przestudź, i wylej na kruchy spód. Na wierzchu ułóż owoce.
Tagi: borówki, brzoskwinia, budyń, dla dzieci, film, jagody, jajka, maliny, mleko, nektarynki, tarta, truskawki, Walentynki
pyszna i doskonała
Klaudia, dzięki!
Takie tarty mogłabym jeść codziennie:)
Kaczodajnia, to przybij piątkę! Mam słabość do tego połączenia.
Zainspirowała mnie Pani 🙂 Jutro zrobię na deser 🙂
zjadłabym. 🙂 uwielbiam tarty z owocami.
Matylda, no to zachęcam Cię do przyrządzenia. Bo to przecież szybka sprawa jest 🙂
Takie tarty mile widziane 🙂 Piękna!
Majanko, dziękuję! U nas też bardzo mile widziane 🙂
I fajna zabawa również dla dzieci 🙂
Iwona, no właśnie! To jest kolejna możliwość zachęcenia dzieci do jedzenia owoców. U nas z niektórymi owocami się udało 🙂
Cudowna tarta … kolorowa i taka pachnąca ….już sobie ją wyobrażam w moje kuchni:) pozdrawiam
Jolu, ciekawa jestem Twoich wrażeń, kiedy już ją zrobisz 🙂 Ja lubię bardzo, bo taka prosta i taka pyszna.
śliczna 🙂 Olu, a nie ma później większych problemów z wyjęciem tarty z takiej foremki?
Tanroth, tej tarty nie wyjmowałam w całości, tylko po pokrojeniu na kawałki. Nie było problemu, bo w cieście jest jajko. Gorzej z tartami na cieście bez jajka – te się dosyć mocno kruszą.
Pisałam na FB, że mnie Pani zainspirowała. Zrobiłam tą tarte, na podwieczorek 🙂 Na wszystkich zrobiło wrażenie moje udekorowanie 🙂 Dziękuję!
Joanno, bardzo, bardzo się cieszę 🙂
Otwieram 2 smaki i od razu mam to czego szukam!
Szybkie w przygotowaniu i efektowne ciasto na wizytę gości dziś wieczorem 🙂
Agastad, w takim razie otwieraj jak najczęściej 🙂
Zgadza się, że ciasto szybkie i efektowne.
[…] przepisy: Tarta z budyniem i owocami, Tarta z budyniem i dżemem malinowym, Mazurek kajmakowy w 10 minut, Tarta owocowa z […]