Kolejna propozycja dla naszego Alergika. Bardzo smaczne ciasto, które wystąpiło w charakterze tortu urodzinowego i zniknęło natychmiast, nie tylko za sprawą Jubilata. W placku wyczujesz wyraźnie smak daktyli i fig. Ciasto jest bardzo wilgotne i naturalnie słodkie – cukru dodaje się tu niewiele.
Inspirowałam się przepisem na Wegańskie ciasto daktylowe.
Placek daktylowo-figowy
- 100 g margaryny
- 90 g cukru
- 250 g mąki (u mnie orkiszowa)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml gorącej wody lub mleka sojowego
- 90 g nasion słonecznika (mogą też być orzechy włoskie)
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g suszonych fig
Daktyle, figi drobno pokrój. Dodaj słonecznik i zalej gorącą wodą lub mlekiem sojowym. Margarynę, cukier, mąkę i proszek zmiksuj. Dodaj bakalie razem z płynem, w którym się moczyły i wyrób ciasto. Przełóż ciasto do tortownicy lub formy keksowej. Piecz w 200ºC przez około godzinę, do „suchego patyczka”.
Tagi: daktyle, dla alergików, figi, margaryna, słonecznik, Walentynki
[…] do mazurka wielkanocnego, do tarty lub do przełożenia lub posmarowania jakiegoś ciasta, np. placka daktylowo-figowego. Przepis znalazłam w blogu My best food. Wpis bierze udział w akcji Kuchnia […]
[…] na tym, że upiekłam batoniki modyfikując przepis na placek daktylowo-figowy. Batoniki zawierają dużo daktyli i ziaren słonecznika. Do ciasta dodałam też napar czarnej […]