Niedawno upiekłam taką babkę z okazji imienin Łucji i okazała się tak pyszna, że pojawi się u nas również na Święta. Dla krówkożerców jest to pozycja obowiązkowa! Babka smakuje bardzo krówkowo, intensywnie. Jest wilgotna, dzięki dużej ilości masy krówkowej w środku. Dla nas uzależniająca 😉
Babka krówkowa
- 250 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 375 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g maślanki
- puszka (około 500 g) masy krówkowej
- masło + bułka tarta (do wysmarowania formy)
Masło utrzyj z cukrem brązowym na jasną puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem, a maślankę z 3/4 masy krówkowej. Do zmiksowanej masy maślanej dodawaj na przemian składniki mokre i suche, dokładnie mieszając lub miksując na małych obrotach.
Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej masę do formy. Piecz 50 minut w 175°C bez termoobiegu lub w 150°C z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w formie jeszcze na 10 minut. Dzięki temu nie opadnie. Lekko ostudzoną babkę ostrożnie wyjmij. Możesz wcześniej oddzielić ją od formy nożem. Przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Ciasto posmaruj pozostałą masą krówkową i posyp cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, dla dzieci, jajka, masa krówkowa, maślanka, Walentynki, Wielkanoc
szkoda ze tu nie ma masy krowkowej
To Może na Sylwestra też upiekę? 🙂
zdecydowanie moje smaki ,tylko tej masy krówkowej mam jakoś mizernie mało(puszeczka 380 zaledwie;/)
Możliwe, że taka mała puszka też wystarczy. Ewentualnie można całą jej zawartość użyć do ciasta, a polać roztopioną czekoladą 🙂
o i to jest pomysł,który mi się bardzo podoba:)
będę robić 🙂
Wygląda pięknie, życzę zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia
Agnieszka, dziękuję i nawzajem! 🙂
Zrobiłam:) Potwierdzam – jest obłędna i uzależniająca:)
Aniu, cieszę się, że Wam smakowała 🙂 Ja też na razie wciąż do niej powracam.
Jakie wymiary powinna mieć forma do babki?
Lemma, użyłam silikonowej formy, którą trudno wymierzyć. Mniej więcej można założyć, że jest to rozmiar tortownicy o średnicy 20 cm, z włożoną wkładką z kominem, czyli otworem o średnicy około 7 cm.