Macie ochotę na wyjątkowo lekki mus czekoladowy? Deser czekoladowy fit to coś dokładnie dla mnie! Uwielbiam czekoladę i uwielbiam musy. A ten mus można zjeść w większej ilości, ponieważ nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczów i kalorii, oprócz gorzkiej czekolady. Wystarczy umiejętnie przyrządzić czekoladę wymieszaną z wodą lub herbatą, a powstanie deser o wspaniałej delikatnej konsystencji. Tym samym jakość deseru zależy tu od jakości użytej czekolady. Warto zadbać o to, aby było w niej dużo kakao.

Jeżeli dodasz do musu trochę skórki pomarańczowej (specjalnie przygotowanej), to uzyskasz deser o tak intensywnym smaku, że kilka łyżeczek powinno zaspokoić Twój apetyt na słodycze.

Do przygotowania deseru wykorzystałam wiedzę z zakresu kuchni molekularnej. Przepis poznałam na pokazie kulinarnym Davida Gaboriaud po wykładzie Herve Thisa, twórcy kuchni molekularnej. Na końcu wpisu znajdziecie krótką relację zdjęciową z tego spotkania.

Lekki mus czekoladowy

Wyjątkowo lekki mus czekoladowy

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mocnego naparu herbaty (np. owocowej lub Earl Grey)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Lekki mus czekoladowy. Porcję herbaty zalej 100 ml wrzątku i odstaw na 3-5 minut. Wyjmij torebkę z herbatą lub odcedź napar przez sitko.

Do gorącego naparu dodaj połamaną na kostki czekoladę i wymieszaj aż do jej całkowitego roztopienia. Jeżeli napar w trakcie mieszania wystygł, a czekolada nie zdążyła się roztopić, to ustaw miskę nad garnkiem z wrzątkiem i mieszaj aż do uzyskania dokładnie wymieszanego płynu.

Kiedy czekolada będzie już dokładnie roztopiona, przestaw miskę do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu. Właśnie proces szybkiego chłodzenia gwarantuje uzyskanie puszystego, lekkiego musu. Cały czas intensywnie mieszaj czekoladowo-herbaciany płyn trzepaczką lub miksuj mikserem. Intensywność miksowania ma bardzo duży wpływ na ostateczną puszystość musu.

Gotowy mus przełóż do małych miseczek lub szklaneczek.

Skórki pomarańczowe. Pomarańczę wyszoruj z użyciem płynu do naczyń, a następnie sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę pomarańczy (tylko pomarańczową część) używając tarki o małych oczkach. Staraj się uzyskać jak najdłuższe wiórki skórki. Przełóż startą skórkę do rondelka, zalej sokiem pomarańczowym. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia kiedy płyn odparuje.

Skórki ułóż dekoracyjnie na porcjach musu.

Lekki mus czekoladowy 1Lekki mus czekoladowy 2Lekki mus czekoladowy 3Lekki mus czekoladowy 4Lekki mus czekoladowy 5Lekki mus czekoladowy 6Lekki mus czekoladowyLekki mus czekoladowy

 

Wykład Hervé Thisa, ojca kuchni molekularnej oraz pokaz kulinarny Davida Gaboriaud.

Kuchnia molekularna,Herve This - wykładKuchnia molekularna,Herve This - pokazKuchnia molekularna,Herve This i Davi GaboriaudKuchnia molekularna, David Gaboriaud - pokaz

Łosoś gotowany metodą sous vide, podany na blinach, z koperkowym majonezem, pianką cytrynową oraz fenkułem.Losoś gotowany metodą sous vide, podany na blinach z koperkowym majonezem, pianką cytrynową oraz fenkułem

Polędwiczki wieprzowe gotowane metodą sous vide, z sosem aromatyzowanym palonym masłem, ziemniakami puree z dodatkiem masła aromatyzowanego rozmarynem oraz cebuli marynowanej z goździkami.Polędwiczki wieprzowe gotowane metodą sous vide, z sosem aromatyzowanym palonym masłem, ziemniakami puree z dodatkiem masła aromatyzowanego rozmarynem oraz cebuli marynowanej z goździkami

Mus czekoladowy z czekolady i herbaty Earl Grey oraz sorbet pomarańczowy zamrożony ciekłym azotem i galaretka z soku z pomarańczy gotowanego z rozmarynem.Mus czekoladowy z czekolady i herbaty Earl Grey oraz sorbet pomarańczowy zamrożony ciekłym azotem i galaretka z soku z pomarańczy gotowanego z rozmarynem

Spotkanie odbyło się w Centrum Smak Kariery w Warszawie, a gospodarzem był Carrefour. Dziękuję za zaproszenie!

Tagi: , ,