Truskawki z serkiem waniliowym

Zapraszam na deser. Lekki, w sam raz słodki, owocowy. Tego typu przekąska jest idealna na upał, bo jej przygotowanie nie wymaga wysiłku. Robisz w parę chwil, a potem już odpoczywasz i delektujesz się pysznymi smakami. Kolory są tu nieprzypadkowe, bo dzisiaj Polska gra kolejny mecz 🙂

Truskawki z serkiem waniliowym

Truskawki z serkiem waniliowym

  • 300 g truskawek
  • ew. 1-2 łyżeczki syropu z agawy, miodu lub cukru – moje truskawki nie wymagały dosładzania

Serek waniliowy:

  • kostka białego sera
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego

Do przybrania:

  • liście bazylii, u mnie zwykła i grecka

[:Listonic]

Truskawki umyj i osusz. Pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki. Jeśli truskawki są mało słodkie, wymieszaj je z syropem z agawy.

Ser, jogurt i cukier waniliowy włóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Powinna mieć konsystencję serka homogenizowanego.

Do szklanek nakładaj warstwę truskawek, na to waniliowy serek i znowu truskawki. Udekoruj bazylią.

Truskawki z serkiem waniliowymTruskawki z serkiem waniliowym 00

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

    1. Evi, bardzo dziękuję! Ujęłaś bardzo precyzyjnie to, o co mi chodzi w kuchni: ma być prosto i apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.