Zapraszam na deser. Lekki, w sam raz słodki, owocowy. Tego typu przekąska jest idealna na upał, bo jej przygotowanie nie wymaga wysiłku. Robisz w parę chwil, a potem już odpoczywasz i delektujesz się pysznymi smakami. Kolory są tu nieprzypadkowe, bo dzisiaj Polska gra kolejny mecz 🙂
Truskawki z serkiem waniliowym
- 300 g truskawek
- ew. 1-2 łyżeczki syropu z agawy, miodu lub cukru – moje truskawki nie wymagały dosładzania
Serek waniliowy:
- kostka białego sera
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
Do przybrania:
- liście bazylii, u mnie zwykła i grecka
Truskawki umyj i osusz. Pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki. Jeśli truskawki są mało słodkie, wymieszaj je z syropem z agawy.
Ser, jogurt i cukier waniliowy włóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Powinna mieć konsystencję serka homogenizowanego.
Do szklanek nakładaj warstwę truskawek, na to waniliowy serek i znowu truskawki. Udekoruj bazylią.
Tagi: bazylia, biały ser, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jogurt naturalny, truskawki
Prosty deser, ale królewsko podany. Piękne zdjęcia 🙂
Evi, bardzo dziękuję! Ujęłaś bardzo precyzyjnie to, o co mi chodzi w kuchni: ma być prosto i apetycznie 🙂