Trufle czekoladowe to dla mnie jeden z najlepszych czekoladowych deserów. Bardzo intensywne w smaku. Niewielkie, na jeden kęs. Zrobiłam je w dwóch wersjach – podstawowej i wzbogaconej suszonymi owocami. Moje trufle nie były wzbogacone alkoholem, ponieważ jadły je również dzieci. Jeśli robicie trufle dla dorosłych, to warto dodać do nich odrobinę likieru.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Wersja podstawowa:

Dodatki:

  • 4 łyżki suszonych owoców: żurawina, rodzynki, morele
  • cynamon

Do obtoczenia – do wyboru:

  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Czekolady połam na kostki i włóż do suchej miseczki. Miseczkę ustaw na garnku z wrzątkiem tak, by dno miski nie dotykało wody. Czekoladę mieszaj od czasu do czasu aż do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli nie masz doświadczenia w rozpuszczaniu czekolady, to koniecznie zobacz film „Jak bezpiecznie rozpuścić czekoladę”.

W większej misce zmiksuj mascarpone z cukrem. Następnie miksując dodawaj wystudzoną czekoladę.

Jeśli zamierzasz dodać suszone owoce, to posiekaj je drobno i wymieszaj z masą truflową. Ja dodałam owoce tylko do części masy, aby uzyskać dwie wersje smakowe.

Masę wstaw do lodówki na około godzinę. Najlepiej zaglądać do niej i wyjąć w takim momencie, w którym masa jest zastygnięta, ale jeszcze plastyczna, dająca się formować.

W miseczce naszykuj sobie składnik do obtaczania – kakao lub wiórki kokosowe. Ja trufle w wersji podstawowej obtaczałam w kakao, a trufle z suszonymi owocami w wiórkach kokosowych. Nabieraj masę truflową i formuj ją dwiema łyżeczkami. Trufle nie muszą być idealnie okrągłe – ciekawy efekt dają nieregularne kształty. Uformowane trufle wkładaj do miseczki i obtaczaj. Układaj je na talerzyku lub w pojemniku i ponownie wstaw do lodówki na pół godziny.

Trufle czekoladowe 1Trufle czekoladowe 2Trufle czekoladowe 3

Trufle czekoladowe 000

Trufle czekoladowe 0

Tagi: , , , , , , , , , , ,