Pyszny, zdrowy, wegański, surowy i w pięknych kolorach… deser! Może być na specjalną okazję, na przykład na Walentynki, ale warto go zrobić również bez żadnej okazji. Te intensywne kolory wołały do moich dzieci, które spróbowały nawet warstw z tymi owocami, za którymi nie przepadają. Pasuje mi taki sposób przemycania witamin 🙂

Przejrzyj wszystkie przepisy na Walentynki.

Tęczowy deser owocowy

Tęczowy deser owocowy

[około 400 ml deseru]

Warstwa zielona:

  • kiwi
  • łyżka natki pietruszki
  • garść roszponki
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki nasion chia

Warstwa żółta:

  • pół szkl pokrojonego ananasa – u mnie mrożony
  • pół pomarańczy

Warstwa jasnoczerwona:

  • 40- 50 ml żółtej warstwy
  • 3 truskawki – u mnie mrożone
  • pół łyżeczki nasion chia

Warstwa czerwona:

  • szkl truskawek – u mnie mrożone
  • pół banana

Warstwa zielona. Kiwi obierz i przekrój na kilka kawałków. Do malaksera włóż wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.

Warstwa żółta. Pomarańczę obierz i przekrój na kilka kawałków. Do malaksera włóż pomarańczę i ananasa i dokładnie zmiksuj.

Warstwa jasnoczerwona. Do malaksera włóż wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.

Warstwa czerwona. Do malaksera włóż truskawki oraz obranego banana i zmiksuj dokładnie.

Na dno dwóch szklanek lub słoików wlej warstwę zieloną. Następnie nakładaj łyżką kolejno warstwy: żółtą, jasnoczerwoną i czerwoną. Nie wlewaj kolejnych warstw prosto z malaksera czy dzbanka, bo są dość płynne i mogą przy wlewaniu wymieszać się. Kolejną warstwę nakładaj łyżką najpierw przy ściankach słoika, a później na środku.

Tęczowy deser owocowy

Tagi: , , , , , , , ,