Nie ma to jak zdrowy, a jednocześnie bardzo smaczny deser. Nasiona chia można już dość łatwo kupić. Z ich pomocą powstają desery bez dodatku śmietany czy jajek. Pudding chia jest delikatny, same nasiona nie mają wyrazistego smaku, więc warto je łączyć z mlekiem roślinnym o zdecydowanym smaku. Wybrałam mleko kokosowe i sok malinowy, dzięki czemu powstał deser dwuwarstwowy, a jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu.

Pudding chia malinowo-kokosowy

Pudding chia malinowo-kokosowy

  • 1 szkl mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki soku malinowego
  • kilka żurawin do podania

Do większego kubka wlej mleko, dodaj nasiona chia i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmij, ponownie wymieszaj. Do dwóch szklanek lub pucharków wlej połowę przygotowanego puddingu. Do pozostałego dodaj sok malinowy, wymieszaj i za pomocą łyżki ostrożnie przelej do szklanek. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzchu ułóż suszoną żurawinę.

Pudding chia malinowo-kokosowy 0

Tagi: , , , ,