Ta przekąska jest dla mnie idealna. Pieczone owoce zawinięte w ciasto kruche, które nie zawiera mąki pszennej. A do tego bardzo prosty, delikatnie słodki krem na bazie mascarpone i jogurtu naturalnego. Zestaw idealny na piknik!

Pieczone pierogi z malinamiPieczone pierogi z truskawkami

Pieczone żytnie pierogi z malinami lub truskawkami

[porcja na 40 pierogów]

Ciasto:

  • 2,5 szkl (250 g) mąki żytniej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 jajko

Farsz:

  • maliny lub truskawki

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • pół szkl jogurtu, typu greckiego lub zwykłego
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego

Ciasto. Masło pokrój na kilka części i zmiksuj w malakserze. Dodaj pozostałe składniki ciasta i krótko zmiksuj. Przełóż wszystko na stolnicę, uformuj kulę, podziel na dwie części i rozwałkuj na placek grubości 3 mm.

Pierogi. W przypadku pierogów z truskawkami, wykrawaj szklanką kółko, wkładaj małą truskawkę i zlepiaj w sakiewkę z 4 rogami. Zobacz instrukcję filmową takiego sposobu zlepiania.

Na pierogi malinowe wystarczy placek pokroić na kwadraty. Do każdego włóż dwie maliny, złóż ciasto po przekątnej i zlep dokładnie.

Piecz w 180°C przez 25-30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Krem wykonaj według przepisu.

Pieczone pierogi z malinami 1Pieczone pierogi z malinami 2Pieczone pierogi z malinami 3Pieczone pierogi z truskawkami 0Pieczone pierogi z malinami 0

Tagi: , , , , , ,