Ta przekąska jest dla mnie idealna. Pieczone owoce zawinięte w ciasto kruche, które nie zawiera mąki pszennej. A do tego bardzo prosty, delikatnie słodki krem na bazie mascarpone i jogurtu naturalnego. Zestaw idealny na piknik!
Pieczone żytnie pierogi z malinami lub truskawkami
[porcja na 40 pierogów]
Ciasto:
- 2,5 szkl (250 g) mąki żytniej
- 100 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
- 3 łyżki cukru
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1 jajko
Farsz:
- maliny lub truskawki
Krem:
- 250 g mascarpone
- pół szkl jogurtu, typu greckiego lub zwykłego
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
Ciasto. Masło pokrój na kilka części i zmiksuj w malakserze. Dodaj pozostałe składniki ciasta i krótko zmiksuj. Przełóż wszystko na stolnicę, uformuj kulę, podziel na dwie części i rozwałkuj na placek grubości 3 mm.
Pierogi. W przypadku pierogów z truskawkami, wykrawaj szklanką kółko, wkładaj małą truskawkę i zlepiaj w sakiewkę z 4 rogami. Zobacz instrukcję filmową takiego sposobu zlepiania.
Na pierogi malinowe wystarczy placek pokroić na kwadraty. Do każdego włóż dwie maliny, złóż ciasto po przekątnej i zlep dokładnie.
Piecz w 180°C przez 25-30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Krem wykonaj według przepisu.
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, jogurt grecki, mąka żytnia, maliny, mascarpone, truskawki
pyszności