Domowa nutella to samo zdrowie. Można ją jeść do woli, bo składa się głównie ze zmiksowanych orzechów laskowych. Oczywiście jej jakość zależy od jakości dodanej czekolady, więc warto wybrać naprawdę dobrą i smaczną.
W przypadku smakołyków dla dzieci oprócz aspektów zdrowotnych, bardzo istotny jest smak. Dzieci muszą go zaakceptować i polubić, aby chętniej sięgały po to, co zdrowe. Domowa nutella z orzechów laskowych i czekolady jest wspaniałą odpowiedzią na te potrzeby. Dla moich dzieci jest równie atrakcyjna jak ta ze sklepu, a jednocześnie o wiele zdrowsza.
Nutella z orzechów laskowych i czekolady
- 200 g orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, z mleczną oczywiście też wyjdzie
Orzechy rozłóż na dużej patelni lub na blasze do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach lub smaż na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając, przez 15 minut, aż orzechy zaczną pachnieć, lekko się zezłocą, ale nie zbrązowieją.
Przesyp orzechy na czystą ściereczkę i zostaw do ostudzenia. Następnie pocieraj orzechy jedne o drugie tak, by odeszły od nich skórki.
Do malaksera włóż obrane orzechy i połamaną czekoladę. Miksuj, zagarniając od czasu do czasu ze ścianek, jeśli trzeba. Miksuj tak długo, aż masa stanie się półpłynna.
Przełóż do słoika. Przechowuj do tygodnia w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
Tagi: czekolada, nutella, orzechy laskowe
Zostaw komentarz