To jest mój pomysł na przemycenie dyni dzieciom i pokazanie im, że dynia jest smaczna 🙂 Udało się w stu procentach! Dzieci zjadły muffinki, a potem zapytałam czy wiedzą z czego są zrobione. Były zadziwione, że dodatek dyni im wcale nie przeszkadzał. Pewnie dlatego, że warzywo wystąpiło tu w postaci pure. Moim zdaniem dynia nadała babeczkom lekko „toffikowy” posmak, co z czekoladą komponowało się doskonale. Poza tym dzięki dodatkowi dyni muffinki były bardziej wilgotne.
Jeśli masz ochotę na zrobienie przy okazji zupy z dyni, to zajrzyj do przepisów na zupę łagodną i pikantną A może wolisz muffinki bez dyni? Zobacz przepis na muffinki czekoladowe i muffinki toffi..

Muffiny czekoladowe z dynią

  • 2,5 szkl mąki
  • szkl cukru
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 szkl pure z dyni
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szkl oleju
  • kawałki gorzkiej czekolady

Dynię obierz, wydrąż farfocle z pestkami i pokrój na kawałki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odmierz podaną ilość dyni (będzie się rozpadać, więc łatwo da się upchnąć do szklanki). Zmiksuj ostudzoną dynię z jajkami i olejem. W drugim naczyniu wymieszaj suche składniki. Dodaj mokre i wymieszaj łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładaj do foremek ciasto do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż kawałki czekolady i lekko wepchnij je w ciasto. Piecz w 180°C przez 30-35 minut.


Tagi: , , , , ,