W ramach akcji Kuchnia Staropolska wypróbowałam przepis, który kiedyś dostałam od Teściowej. Ona pamięta to mleczko z dzieciństwa. Mnie bardzo kusił, ale trochę się bałam gotowania filiżanek 😉 Teraz mam kokilki do zapiekania i mogłam przystąpić do przyrządzania bez obawy, że jakieś naczynia mi popękają. Mleczko wyszło gęste, smaczne, przyjemnie słodkie. Jak dla mnie za bardzo wyczuwa się w nim białko i następnym razem dodam same żółtka. Użyłam 1/3 porcji składników i otrzymałam dwie pełne kokilki.
Mleczko waniliowe
- 3/4 l mleka
- 3 jajka
- cukier do smaku
- ziarenka z połowy laski wanilii (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
Jaja rozmąć z cukrem, mlekiem i ziarenkami wanilii ( w dzisiejszych czasach wystarczy zmiksować krótko). Rozlej płyn do filiżanek. Filiżanki ustaw w garnku z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości filiżanek. Gotuj pod przykryciem aż zgęstnieje (około 45 minut). Ostudź. Ja wypróbowałam to mleczko w dwóch wersjach: z dodatkiem suszonych owoców i z dodatkiem rabarbaru gotowanego w soku z pomarańczy.
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka
Zostaw komentarz