Właśnie teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie pysznych musów truskawkowych. Truskawki są bardzo dojrzałe i niedrogie. Warto wrócić do najprostszych smaków, które przywołają wspomnienia z dzieciństwa. Akurat kiedy ja byłam mała, banany były trudno dostępne, i pamiętam raczej połączenie truskawek ze śmietaną. Za to moje starsze córki, jako dwu- trzy- latki wcinały różne musy na bazie bananów i czerwonych owoców. Do tej pory chętnie zjadają, a nawet same robią, lody na bazie zmiksowanych musów lub wyciskanych soków.
Dlatego dzisiaj proponuję Wam coś banalnie prostego, ale wyjątkowo smacznego: lody dwuskładnikowe, wykonane tylko z bananów i truskawek. Zapewniam, że nie trzeba niczego więcej, jeśli dysponujecie bardzo dojrzałymi owocami. Jednak nie zostawiam Was bez pomocy na wypadek, gdybyście jednak nie mieli akurat pod ręką okazów dojrzałych i słodkich. Wystarczy cynamon, wanilia lub listki bazylii, aby każde owocowe lody nabrały wyrazistego smaku.

Lody truskawkowo-bananowe na patyku

Lody truskawkowo-bananowe na patyku

  • 200-300 g bardzo dojrzałych i słodkich truskawek
  • bardzo dojrzały banan
  • ew. sok z cytryny i miód do smaku
  • dodatki smakowe: cynamon lub liście bazylii

Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Banana obierz i połam na kilka kawałków. Jeśli chcesz, dodaj szczyptę cynamonu lub kilka listków bazylii. Wszystko zmiksuj i rozlej do foremek do lodów. Zamrażaj przez kilka godzin.

Jeżeli dysponujesz owocami mało dojrzałymi, to warto je dosłodzić miodem do smaku. Dodanie łyżeczki soku z cytryny może znacznie podnieść smak truskawek.

Lody truskawkowo-bananowe na patykuLody truskawkowo-bananowe na patyku

Tagi: , ,