Wegańskie lody orzechowe, dwuskładnikowe, bez maszynki, to idealny deser na upał. Nie ma przy nich dużo pracy, są łatwe do wykonania. Bardzo wyraziste w smaku, mocno orzechowe, polane sosem miodowo-karmelowym z prażonymi orzechami. Same lody są mało słodkie, dopiero sos dodaje tu więcej słodyczy. Dla mnie hit. Jedyną wadą jest tu spora ilość kalorii, ale orzechów nie ma co odchudzać. Trzeba się nimi delektować 🙂
Przepis znalazłam u Beaty.
Lody orzechowe
- 160 ml mleka kokosowego
- 100 g masła orzechowego
Orzechy w karmelu:
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
Lody. Do małego garnka wlej mleko, dodaj masło orzechowe i podgrzewaj na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Zdejmij z ognia i miksuj końcówką do piany przez kilka minut. Przełóż do pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażalnika.
Orzechy w karmelu. Na patelnię wlej miód i podgrzewaj aż zacznie bulgotać. Dodaj orzechy i praż na malutkim ogniu przez 4 minuty. Nie próbuj gorącego karmelu. Przelej na matę silikonową lub papier do wypieków i odstaw do wystudzenia. Zachowaj trochę orzechów w karmelu do dekoracji, a pozostałe wymieszaj z masą orzechową i ponownie wstaw do zamrażalnika.
Odczekaj przynajmniej kilka godzin, wyjmij lody z zamrażalnika i pozostaw je na kilka minut, aby dało się je nakładać łyżką. Na każdą porcję nałóż trochę orzechów w karmelu.
Tagi: masło orzechowe, miód, mleko kokosowe, orzechy włoskie
<3
Cudowne, poproszę dużą łychę 🙂
Evi, już się robi 🙂