W wakacje najlepszym deserem są lody. A ja, dzięki Ani, odkryłam prosty sposób na uzyskanie smacznych lodów, bez specjalnej maszynki do lodów. Tym razem wypróbowałam przepis na lody o smaku limonkowym, który znalazłam w magazynie „Kuchnia”. Takie lody są orzeźwiające, jednocześnie mocno słodkie i mocno kwaśne. Łatwo się nimi najeść, a temat kalorii najlepiej przemilczeć, bo przecież i tak w lecie więcej się ruszamy 🙂
Zobacz też inne moje przepisy na lody oraz sorbety.
Lody limonkowe
- puszka (450g) mleka skondensowanego słodzonego
- skórka otarta z połowy limonki
- pół szkl soku wyciśniętego z limonki
- pół szkl śmietany tortowej (36%)
Mleko zmiksuj z sokiem i skórką, a potem delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Włóż do zamrażalnika na przynajmniej 2 godziny. Mieszaj co 15-20 minut.
Uwaga: jeżeli zamierzasz użyć skórki otartej z cytrusów, to najpierw wyszoruj owoc używając płynu do naczyń, potem opłucz i sparz wrzątkiem. Dopiero z tak przygotowanych cytrusów można zetrzeć skórkę. Nie musisz wykonywać tych czynności, jeżeli masz pewność, że dysponujesz owocami, które nie były woskowane.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, dla dzieci, limonka, lody, mleko skondensowane, Walentynki, Wielkanoc
Olu, bardzo mi sie podoba, ze robisz lody bez maszyny do lodow 🙂 sama takiej nie posiadam i gdy tylko widzialam przepisy na lody mowilam sobie, ze to nie dla mnie no bo gdzie, a Ty mi udowadniasz, ze jednak zrobienie lodow bez maszyny jest mozliwe :* ah, i przydalaby sie informacja czy to skondensowane mleko ma byc slodzone czy nie 😉
Tanroth, mi też takie przepisy bardzo się podobają, bo również nie mam maszyny do lodów 🙂 Dzięki, że zwróciłaś uwagę na niedokładny opis składników – już poprawiłam 🙂
Świetne te lody! 🙂 Nie mam maszynki, ale jakoś nigdy nie mam chęci na mieszanie co kilka minut ;-).
No to sobie popatrzę u Ciebie :)Pozdrowienia
Majanko, mieszałam tylko 2 razy, bo na więcej nie znalazłam czasu. A lody wyszły świetne 🙂
Miałam zaszczyt konsumować:) Gorąco, ups. zimno polecam:)
Aniu, Ty to mnie potrafisz rozbawić 🙂
Limonkowych jeszcze nie robiłam a bardzo lubie ten smak:)
Wiosenka, limonkowe warto wypróbować. Z domowych lodów te lubię najbardziej.
uwielbiam domowe lody, są najlepsze:)
Jolu, trudno się z Tobą nie zgodzić 😉
wyglądają pysznie, też kilka dni temu robiłam domowe lody. Pozdrawiam 🙂
Wariatka, dzięki. Widziałam ten piękny fiolet u Ciebie 🙂
wygladaja super:) bardzo pyszne:)
Aga, dzięki 🙂
Od dłuższego czasu przymierzam się do lodów, a te mnie bardzo zachęcają do ich zrobienia. Przepis zapisuję 😉
Nikol, szczerze polecam ten przepis jako łatwy i przepyszny 🙂
Pysznie te lody wyglądają 🙂
Grażynko, smakują jeszcze lepiej niż wyglądają 🙂
Nie odmawiam.. dla ochłody zjadłoby się takie lody 😉
Ewa, oj, ja bym sobie takie teraz zjadła.
witam!
A czy bardzo czuc ta limonke? Bo ja jadlam takie limonkowe gdzie bylo duzo startej skorki i chyba wiecej smietany kremowki. Wczoraj zrobilam waniliowe bo akurat mi zostalo duzo smietany i szkoda byloby by sie zepsula a ze czesto robie brownie to sobie pomyslalam ze z lodami byloby cudownie smakowalo.. Lody wyszly super i mieszalam je co godzine tylko 3 razy. Teraz to sie zapalilam do robienia domowych lodow-to takie proste.. Szkoda ze u mnie w domu nikt nie je lodow, ale na impreze mysle ze beda idealne szczegonie latem.
Sonix, na mój smak, to te lody są wyraźnie limonkowe w smaku. Jednak jest to kwestia gustu i przyzwyczajeń smakowych, więc być może Ty będziesz miała inne odczucie. Jeśli lubisz bardzo wyraziste smaki, to dodaj skórkę z całej limonki.
Jeśli zrobisz te lody, to daj znać czy czułaś wyraźnie limonkę i czy zwiększyłaś ilość skórki.
[…] może zainteresują Cię też lody na bazie mleka skondensowanego: limonkowe lub kokosowe albo lody truskawkowe (w kształcie małej babeczki), lody na patyku lub sorbety […]