Lody czekoladowe mają wyraźny smak czekolady, ponieważ do ich wykonania używam roztopionej gorzkiej czekolady. W odróżnieniu od lodów kakaowych, które powstają przez dodanie kakao, najczęściej słodzonego, które łatwo się rozpuszcza. Lody czekoladowe są gęste i intensywne w smaku. Eleganckie, więc świetne na letnie przyjęcia. Na szczęście do ich wykonania wystarczą tylko 3 składniki i niezbyt dużo pracy.

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

[proporcje na około 1 litr lodów]
  • pół litra płynnej śmietany 30% lub 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • cukier do smaku, u mnie 4 łyżeczki

Do garnuszka wlej kilka łyżek śmietany, dodaj połamaną na kostki czekoladę i mieszając podgrzewaj na minimalnym ogniu. Nie dopuść do przypalenia czekolady. Najlepiej po chwili wyłączyć gaz i mieszać ciepłą śmietanę z czekoladą. W razie potrzeby ponownie podgrzej na minimalnym ogniu, aż czekolada całkowicie roztopi się i wymiesza ze śmietaną. Odstaw czekoladę do wystudzenia.

Schłodzoną pozostałą śmietanę wlej do pojemnika, dodaj cukier i ubij do konsystencji półpłynnej. Uważaj, aby nie przebić śmietany, bo nabierze maślanego posmaku. Dolej schłodzoną czekoladę i zmiksuj na najmniejszych obrotach. Przelej masę do litrowego pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażalnika.

Po upływie pół godziny wyjmij masę, delikatnie przemieszaj i ponownie wstaw do zamrażalnika. Powtórz tą czynność jeszcze dwa razy w odstępach półgodzinnych. Pozostaw lody na kilka godzin do całkowitego ich zamrożenia.

Lody czekoladowe 0

Tagi: , ,