Lody bazyliowe są orzeźwiające, bardzo smaczne i zdrowe. Intensywne w smaku, mocno bazyliowe. Można ich nawet wcale nie słodzić, jeśli akceptujesz niski poziom cukru. Posłodziłam lody bazyliowe syropem z agawy i uznałam, że wyszły trochę zbyt słodkie, dlatego proponuję dodać tylko jedną łyżkę syropu do tej ilości składników.
Z podanych proporcji zostało mi jeszcze trochę gęstego koktajlu, który przerobiłam na pyszną lemoniadę bazyliową. Przepis wkrótce!
Lody bazyliowe
- 100 g ogórków – 1 szt
- 100 g szpinaku – duża garść
- kilkanaście listków bazylii
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki syropu z agawy
Ogórki obierz, szpinak oraz bazylię umyj i osusz. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w malakserze. Przelej do foremek na lody na patyku lub do innego pojemnika. Zamrażaj 6 godzin.
Zobacz też:
Lody truskawkowo-bananowe na patyku
Lody jogurtowe z owowcami i migdałami
Lody na patyku truskawkowo-kokosowe
Tagi: bazylia, ogórek, sok z cytryny, syrop z agawy, szpinak
nie miałabym ochoty na takie
Nie istnieją potrawy smakujące wszystkim bez wyjątku. Ja uwielbiam takie smaki! ☺