Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Nie wiem czy wszyscy podzielają moje zdanie, w każdym razie mi ona bardzo smakuje. I świetnie się po niej czuję. Dlatego ostatnio moim śniadaniem marzeń jest danie z kaszą jaglaną. W środku lata nie pozostaje mi nic innego tylko dodać do kaszy świeże owoce sezonowe. W zimie najlepszy będzie dżem, najlepiej domowy.

Kasza jaglana z owocami lata

Kasza jaglana z owocami lata

  • 1/3 szkl kaszy jaglanej (1 szkl wody)
  • łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka masła
  • garść truskawek lub malin
  • garść jagód
  • wiórki kokosowe
  • migdały w słupkach

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj szczyptę soli, zalej szklanką wody, zagotuj i gotuj przez 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie zgaś płomień i pozostaw pod przykryciem aż kasza wciągnie całą wodę, co zajmie około 10 minut.
Dodaj do kaszy miód, cynamon, masło i wymieszaj dokładnie.

Do szklanek włóż po dużej łyżce kaszy. Na niej rozłóż migdały, a następnie truskawki pokrojone na ćwiartki. Połóż kolejną warstwę kaszy, wiórki kokosowe i jagody.

Podawaj na ciepło lub na zimno.

Kasza jaglana z owocami lata

 

Tagi: , , , , , , ,