Uwielbiam jabłka pod kruszonką, więc nic dziwnego, że próbuję różnych wersji zdrowej kruszonki. Tym razem wymieszałam orzechy, płatki owsiane i daktyle. Wyszło bardzo smacznie, więc mogę się z Wami podzielić moją najnowszą wersją przepisu na jabłka pod zdrową kruszonką.
Jabłka pod zdrową kruszonką
- 2-3 jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki migdałów – w płatkach lub całych, mogą być nieobrane
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki daktyli
- 2 łyżki wody
Kruszonka. Orzechy, migdały, siemię i płatki zmiksuj w malakserze na najwyższych obrotach. Dodaj daktyle i ponownie zmiksuj na najwyższych obrotach. Dodawaj stopniowo wodę, aż masa z sypkiej zmieni się w grudkowatą.
Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. Każdą ósemkę przekrój na pół lub na 3 części. Przełóż jabłka do naczynia, posyp kruszonką i cynamonem.
Piecz w 180°C przez 30 minut.
Tagi: cynamon, daktyle, dla zdrowia, jabłka, migdały, orzechy włoskie, płatki owsiane, siemię lniane
Oooo 😀 To coś dla mnie :))))