Uwielbiam jabłka pod kruszonką, więc nic dziwnego, że próbuję różnych wersji zdrowej kruszonki. Tym razem wymieszałam orzechy, płatki owsiane i daktyle. Wyszło bardzo smacznie, więc mogę się z Wami podzielić moją najnowszą wersją przepisu na jabłka pod zdrową kruszonką.

Jabłka pod zdrową kruszonką

Jabłka pod zdrową kruszonką

  • 2-3 jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów – w płatkach lub całych, mogą być nieobrane
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki daktyli
  • 2 łyżki wody

Kruszonka. Orzechy, migdały, siemię i płatki zmiksuj w malakserze na najwyższych obrotach. Dodaj daktyle i ponownie zmiksuj na najwyższych obrotach. Dodawaj stopniowo wodę, aż masa z sypkiej zmieni się w grudkowatą.

Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. Każdą ósemkę przekrój na pół lub na 3 części. Przełóż jabłka do naczynia, posyp kruszonką i cynamonem.

Piecz w 180°C przez 30 minut.

Jabłka pod zdrową kruszonkąJabłka pod zdrową kruszonką

Tagi: , , , , , , ,