Dziś świętujemy ósme urodziny bloga 2 smaki. Dziękujemy, że z nami jesteście 🙂
Tyle się ostatnio dzieje, że nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie wyjątkowego deseru. Wczoraj spędziłam bardzo miłe popołudnie w babskim gronie, i zdążyłam tylko przemyśleć, co uda mi się zrobić dzisiaj. Poszłam w to, co lubię, czyli poszukałam najprostszych rozwiązań. Proponuję Wam znane i lubiane jabłka pod kruszonką, ale tym razem kruszonka jest bez mąki, wspaniale chrupiąca i mocno migdałowa. Skarmelizowany sos maślano-miodowy jest cudowny w smaku i świetnie pasuje do migdałów i jabłek.
Jeżeli chcecie urozmaicić ten deser, proponuję podać do nich schłodzony gęsty jogurt, posypany startą skórką cytrynową. Lekko kwaśny, aksamitny jogurt fajnie kontrastuje ze słodką i chrupiącą kruszonką.
Jabłka pod migdałową kruszonką
[forma 23 x 15 cm]
- 700 g jabłek
- pół łyżeczki cynamonu
- 60 g płatków migdałów
- 25 g masła (1,5 łyżki)
- łyżka mleka
- 3 łyżki miodu
Jabłka obierz, pokrój na ósemki, pozbaw gniazd nasiennych, a każdą cząstkę pokrój jeszcze na 2-3 kawałki. Włóż owoce do formy do zapiekania, posyp cynamonem i wymieszaj.
W małym garnuszku rozpuść masło z mlekiem, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj płatki migdałów i znowu wymieszaj. Tak przygotowana kruszonką posyp jabłka.
Piecz w 180-190°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia migdałów.
Tagi: cynamon, jabłka, miód, mleko, płatki migdałów
Sto lat!
Gratulacje!!!! 🙂
Weteranka blogosfery. Gratulacje
😉 Jeszcze bloguję i jest całkiem fajnie 🙂
gratulacje Ola !
Wow, gratuluję! 🙂 o matko, to Red and Pale też w tym roku skończy 8 lat
100 lat życzę 🙂
Natalia, co Ty na to ?
Tylko proszę bez miodu.
Wiesz, on nie wegański
chcesz do kawki?:-)
Paul, ten przepis zawiera więcej niewegańskich elementów: małe ilości mleka i masła, jednak myślę, że można je pominąć, ewentualnie zastąpić odrobiną oliwy 🙂
Oleńko wspaniała rocznica:) … kolejnych wielu życzę:)
Jabłka z cynamonem! Pycha 🙂 Jadam dość często 🙂
Wielkie gratulacje 🙂
Oleńko doskonały deser na uczczenie takiej (wow) rocznicy … Weteranka z Ciebie …. buziaków moc przesyłam
Jolu, bardzo dziękuję! 🙂 Jakoś nie czuję się weteranką, bo ani nie muszę walczyć, ani ran nie odniosłam 😀
Ósemka jest szczęśliwą liczbą w chińskiej kulturze. Niech będzie i Twoją szczęśliwą :). Piękna rocznica! Chętnie chrupnę z tej okazji jabłka pod kruszonką, pozdrawiam serdecznie!
Evi, dziękuję! Jabłka z kruszonką do chrupania są świetne, więc śmiało 🙂
dla mnie nie ma nic lepszego, jabłko, cynamon i jeszcze dodatki, ooooooooo