Zdrowa i przy okazji odchudzona wersja jabłek pod kruszonką. Pieczone jabłka są bardzo smacznym, zdrowym i lekkostrawnym deserem. Pokombinowałam jak podać je w wersji bez kruszonki z białą mąką i masłem. Powstało coś w stylu granoli – smaczna, chrupiąca posypka. Smakowo świetnie skomponowała się z jabłkami. Jedyną wadą tego rozwiązania są mniej wilgotne jabłka, ponieważ taka posypka mniej szczelnie przykrywa farsz niż tradycyjna kruszonka. Może kolejnym razem spróbuję dodać więcej posypki na wierzch.

Jabłka pieczone pod wegańską posypką

Jabłka pieczone pod wegańską posypką

  • 700 g jabłek

Posypka:

  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka oleju
  • łyżka soku jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • łyżka płatków migdałów + jeszcze jedna łyżka do posypania

Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki lub ósemki, a następnie na mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego odrobiną oleju.

Składniki posypki wymieszaj i rozłóż równomiernie na jabłkach. Na wierzchu rozłóż dodatkową łyżkę płatków migdałów.

Piecz w 180°C przez 20-30 minut.

Jabłka pieczone pod wegańską posypką 0

Tagi: , , , , , , , , ,