Zdrowa i przy okazji odchudzona wersja jabłek pod kruszonką. Pieczone jabłka są bardzo smacznym, zdrowym i lekkostrawnym deserem. Pokombinowałam jak podać je w wersji bez kruszonki z białą mąką i masłem. Powstało coś w stylu granoli – smaczna, chrupiąca posypka. Smakowo świetnie skomponowała się z jabłkami. Jedyną wadą tego rozwiązania są mniej wilgotne jabłka, ponieważ taka posypka mniej szczelnie przykrywa farsz niż tradycyjna kruszonka. Może kolejnym razem spróbuję dodać więcej posypki na wierzch.
Jabłka pieczone pod wegańską posypką
- 700 g jabłek
Posypka:
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka oleju
- łyżka soku jabłkowego
- łyżeczka miodu
- łyżka płatków migdałów + jeszcze jedna łyżka do posypania
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki lub ósemki, a następnie na mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego odrobiną oleju.
Składniki posypki wymieszaj i rozłóż równomiernie na jabłkach. Na wierzchu rozłóż dodatkową łyżkę płatków migdałów.
Piecz w 180°C przez 20-30 minut.
Tagi: cynamon, dla zdrowia, jabłka, miód, olej, otręby owsiane, płatki migdałów, siemię lniane, słonecznik, sok jabłkowy
Asia powiedziała, że trzeba nam spróbować 🙂
Zatem wypróbujemy – dziękuje Ola za przepis.
Piotr, jestem bardzo ciekawa Waszych wrażeń 🙂
takie lubie :):):)
Bardzo zdrowa posypka i pewnie pysznie chrupie 🙂
Evi, dokładnie, zdrowa, chrupiąca i baaardzo smaczna 🙂
Bez przerwy robię jabłka z migdałami z przepisu na 8 urodziny bloga, ale ta wersja wydaje się ciekawa, muszę spróbować, dzięki, pozdrawiam!☺
Kram, obie wersje są smakowite bardzo. Ta tutaj jest najzdrowszą wersją jaką znam 🙂
Pyszne 🙂
Mam półmiski jabłek, więc trzeba je jakoś wykorzystać. Fotki zachęcają do tego 🙂
Grzegorz, upiecz jabłka, będą pyszne 🙂
Ciekawe i zdrowe połączenie. Prawie wszystkie składniki posiadam, więc być może spróbuje. Dzięki za przepis 🙂
I.T., czekam w takim razie na relację jak smakowało 🙂