Galaretkowiec

Ptasie mleczko, pianka, śmietanowiec. Sporo tych nazw i nie mam pojęcia która jest najbardziej uniwersalna. Dawno nie robiłam, a dziś przedstawiam nową odsłonę tego deseru, podpatrzoną na wakacjach u Rodziny. Tym razem na spodzie są delikatne biszkopty, a galaretka wymieszana jest z ubitą śmietaną. Dla chętnych na jednej połowie ułożyłam maliny, druga połowa pozostała bez owoców.

Galaretkowiec

Galaretkowiec

  • 3 lub 4 galaretki w różnych kolorach
  • 3 szkl śmietanki 36%
  • kilkanaście okrągłych biszkoptów

[:Listonic]

Galaretki rozpuść w połowie ilości wody zaleconej przez producenta, czyli każdą w szklance wrzącej wody. Poczekaj aż przestygną i zaczną tężeć.

W tym czasie tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozłóż biszkopty.

Ubij śmietanę prawie na sztywno. Weź 1/3 porcji i zmiksuj z jedną z tężejących galaretek. Powinna wyjść puszysta, delikatna pianka. Wylej ją na biszkopty i wstaw tortownicę do lodówki. Podobnie postępuj z dwiema kolejnymi galaretkami. Działaj szybko, bo bita śmietana po wymieszaniu z galaretką bardzo szybko tężeje.

Jeśli chcesz, to przygotuj galaretkę, która będzie wierzchnią warstwą galaretkowca. Rozpuść ją w szklance wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch deseru.

Galaretkowiec 1Galaretkowiec 2

Galaretkowiec 0

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

    1. Dorota, uwielbiamy te wakacje! Jeździmy prawie co roku i nie zamieniłybyśmy ich na żadne inne 🙂

  1. skąd ja to znam, że jedna część pokryta jest owocami, a druga absolutnie nie, żeby wszyscy domownicy chcieli spróbować ciasta 🙂
    Ciasto idealne na lato!

    1. Aga, no właśnie, metoda pół na pół, czyli dla każdego coś dobrego, jest najlepsza! 😀

    1. Każdą kolejną galaretkę mieszamy z bitą śmietaną dopiero po stężeniu poprzedniej warstwy. Na szczęście tężeją bardzo szybko, więc praca nie trwa zbyt długo.

    1. Aga, daj znać jak wyszedł. U nas galaretkowiec pojawił się wczoraj w charakterze tortu urodzinowego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.