Jakoś w te chłodniejsze dni słodycze za mną chodzą. Najlepsze są oczywiście takie domowe, przygotowane samodzielnie, w ulubionych proporcjach. Wcześniej nie przypuszczałam, że domowa nutella jest taka prosta do wykonania. W zasadzie wystarczą orzechy laskowe i gorzka czekolada. Ze względu na dzieci dodałam cukier i mleko. Dzięki tym dodatkom, nutella nie twardnieje zbyt mocno w lodówce i cały czas jest gotowa do smarowania.
Wykonanie nutelli jest proste, ale wymaga trochę cierpliwości, bo miksowanie powinno trwać koło 15 minut. W tym czasie z orzechów zdąży wydzielić się tłuszcz, a czekolada stanie się płynna, mimo, że nie była oddzielnie podgrzewana.
Domowa nutella
- 150 g orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego
- 50 ml mleka
Orzechy upraż na suchej patelni, czyli smaż kilka minut na średnim ogniu, często mieszając. Ich skórka powinna lekko popękać. Przełóż orzechy na czystą ściereczkę lub mocny ręcznik papierowy, zrób z niego sakiewkę z orzechami w środku i poruszaj ściereczką, aby orzechy pocierając jeden o drugi zostały pozbawione skórki.
Obrane orzechy włóż do malaksera i miksuj na najwyższych obrotach. Na początku powstaną drobne suche kawałki, ale szybko zaczną zmieniać konsystencję na mokry piasek. Na tym etapie dodaj czekoladę połamaną na kostki i znowu zmiksuj na wysokich obrotach. Masa powoli stanie się mokra i półpłynna. Całe miksowanie powinno potrwać koło 15 minut. Dodaj mleko, cukier i zmiksuj wszystko dokładnie.
Gotową masę przełóż do słoika. Zmieści się na pewno, bo bez trudu zjesz ewentualny nadmiar 😉 Przechowuj zamkniętą nutellę z lodówce.
Tagi: cukier trzcinowy, czekolada, nutella, orzechy laskowe
do natychmiastowego wypróbowania 🙂 super! chyba najprostszy przepis na domową nutellę jaki spotkałam, ale najbardziej do mnie przemawia /właśnie za brak nadmiernej ilości zagęszczaczy etc/ 🙂 SUPER!
Aga, świetnie, że ten przepis do Ciebie przemawia 🙂 Podkreślam, że gdybyś chciała użyć tylko czekolady i orzechów, to po zmiksowaniu nutella będzie półpłynna, ale po przelaniu do słoika i odczekaniu kilku godzin będzie prawdopodobnie twarda. Dlatego warto dodać choć trochę mleka.
Znakomity przepis. Nigdy nie miałem do czynienia z domową nutellą, ale teraz wydaje się to do zrobienia. Mało tego otrzymujemy zupełnie zdrowy produkt spożywczy, bo cukier i mleko (dla tych co nie mogą lub nie chcą) są w zasadzie opcjonalne. Super i dobre nawet dla leni 🙂
Tomasz, dla leni ten przepis jest całkiem niezły 🙂 Pamiętaj, że jeśli nie dodasz mleka, to nutella w lodówce stwardnieje.
Dziękuje za podpowiedź 🙂 Nie spodziewałbym się, że brak mleka może powodować jej twardnienie 🙂 Na pewno nie zapomnę 🙂